Når alle jobber hjemmefra er det vanskeligere for ledere å fange opp signaler på at noen ikke har det bra eller blir utsatt for mobbing.

Foto

iStock

Fjernledelse

Slik oppdager du mobbing

Publisert: 22. oktober 2020 kl 13.30
Oppdatert: 22. oktober 2020 kl 13.41

Med mange ansatte på hjemmekontor har det blitt vanskeligere for ledere å passe på at det psykososiale miljøet er godt for alle.

Selv om mange har det godt på hjemmekontoret, er det risiko forbundet med en langvarig hjemmekontorsituasjonen. Det skriver det svenske nettstedet Arbetsliv.se om.

Vanskelig å se hva som skjer

– Det er vanskeligere å se hva som skjer på arbeidsplassen og i samhandlingen mellom kollegaer når arbeidsplassen er flyttet ut til hver enkelts hjem, sier Markus Wiberg, regionsjef i fagforbundet Unionen i Sverige til Arbetsliv.

Han ser en fare for at medarbeidere som opplever at de er litt utenfor på jobb nå føler seg enda mer ekskludert.

Ledernes mulighet til å fange opp tidlige signaler på at noen ikke har det bra er også dårligere, når man ikke treffes over lunsjen eller ved kaffeautomaten.

Wiberg har flere tips til ledere om hvordan de kan forebygge mobbing og problemer med det psykososiale arbeidsmiljøet når alle sitter på hvert sitt sted.

Saken fortsetter under annonsen

5 tips for å forebygge mobbing på avstand

1. Lag en struktur for oppfølging 
Lag en plan for hvordan du som leder skal følge opp de ansattes arbeidsmiljø, både fysisk og psykososialt. Det kan være både felles arbeidsmiljømøter og individuelle avstemninger.

2. Lag felles spilleregler for videomøter
De kan for eksempel handle om at det ikke er greit å avbryte eller snakke i munnen på hverandre.

3. Alle må komme til orde
Sørg for at alle medarbeiderne kommer til orde på videomøtene, for eksempel ved å ta runder eller diskutere i mindre grupper.

4. Organiser sosiale aktiviteter på nett 
Hvis dere ikke kan møtes fysisk, ta en digital ettermiddagskaffe eller et annet uformelt treff på nett for å styrke det sosiale fellesskapet.

5. Ta signaler på alvor 
Ser du tegn til at en medarbeider har det dårlig, ta det på alvor, lytt og vis at du som leder tar tak i situasjonen.  

 

Saken fortsetter under annonsen