Slik leder du for å komme styrket ut av stormen
LEST OM LEDELSE: Under koronatiden har mange ledere måttet konsentrere seg om bedriftens overlevelse fra dag til dag. Harde prioriteringer og brutale omstillinger har vært helt nødvendig.
Men hvordan ledere håndterer de tøffe tidene her og nå har også mye å si for hvordan de kommer ut på andre siden av krisen.
Det skriver Manfred F. R. Kets de Vries, professor innenfor ledelsesutvikling og organisasjonsendring ved handelshøyskolen INSEAD på nettsiden INSEAD Knowledge.
Ny energi til tiden etterpå
Han mener gode ledere ikke bare sørger for å overleve krisen, men sørger for at bedriften kommer ut av den med ny energi, godt forberedt på fremtiden.
Bedriftene som reagerer proaktivt når andre bare reagerer vil bli de som står igjen etter stormen
I artikkelen presenterer han sju steg ledere kan ta for å sørge for at virksomheten er i en god posisjon når den økonomiske nedturen etter koronakrisen dabber av.
7 steg for å tenke lengre fram
1. Bygg scenarier. I usikre tider er det klokt å se for seg ulike scenarier for den videre utviklingen. Skisser minst tre mulige utfall, fra det beste til det verste. Vurder konsekvensene av de ulike alternativene for å ta stilling til hva dere trenger å gjøre.
2. Vurder salg og oppkjøp. Ved å selge unna virksomhet som ikke ligger i kjernen av det dere driver med, kan dere konsentrere dere om det dere gjør best. Har dere økonomi til det, vurder også oppkjøp nå som kostnadene kan være lave.
3. Legg vekt på mening og kultur. Minn de ansatte på det større bildet, hva som er formålet med virksomheten, for å holde på motivasjonen i krevende tider og bygge organisasjonskulturen for tiden etter.
4. Involver de ansatte i redningsplanen. Det er motiverende å bli inkludert i arbeidet med å legge planen for å redde bedriften eller forberede fremtiden. Det kan også gi forståelse for krevende, men nødvendige tiltak.
5. Vær tilbakeholden med oppsigelser. Kan du unngå nedbemanning er du bedre rustet til tiden etter krisen. Er det nødvendig, sørg for å gjøre det på en skikkelig måte, både av hensyn til de som må gå og lojaliteten til de som blir igjen.
6. Ikke forsøm opplæring og utvikling. Motstandsdyktige organisasjoner bruker anledningen til kompetanseheving og videreutvikling, slik at de ansatte kan bidra til å gjøre bedriften mer kompetansedyktig fremover.
7. Kommuniser mer, ikke mindre. Dette er ikke tiden for lederen til å trekke seg tilbake. Selv om mye er usikkert og ikke alt kan offentliggjøres, er det mer behov enn noen gang for å informere ærlig om hva som skjer, berolige og vise forståelse for bekymringer.
«Bedriftene som reagerer proaktivt når andre bare reagerer vil bli de som står igjen etter stormen», skriver de Vries.