Foto
Brooke Cagle / Unsplash

– Kandidater går fra jobbsikkerhet til karrieresikkerhet

Publisert: 23. mars 2020 kl 13.56
Oppdatert: 23. mars 2020 kl 15.46

Arbeidstakere vil i økende grad eksperimentere med å tilpasse seg livslange karrierer, der de beveger seg fra jobbsikkerhet hos én arbeidsgiver til karrieresikkerhet hos flere arbeidsgivere.

I sin nye bok «Karrieredesign» tar forfatter Agnethe Ellingsen blant annet opp hvordan karrierelandskapet er i endring. For bedrifter som ønsker å tiltrekke seg den beste arbeidskraften betyr dette at de bør kjenne til denne utviklingen, og i hvilken grad den påvirker kandidatenes karriereønsker- og valg.

Vi utvikler mål, ekspertise og nettverk forbi eksisterende arbeidsgiver, og kan derfor utvikle karriere på tvers av flere områder

– Tidligere var vår karriere en enkel trestegsmodell, hvor vi tok en utdanning, fikk en jobb og gikk for gullklokka før vi pensjonerte oss. I dag eksperimenterer vi når arbeidslivet endrer seg hele tiden. Vi lever nå etter en flerstegsmodell med mange ulike overganger og skifter, sier Ellingsen.

Karrieresikkerhet

Det innebærer en endring fra jobbsikkerhet til karrieresikkerhet, hvor karriereutvikling mer og mer flyttes fra organisasjonen og over på kandidatene som individer.

– Vi må selv ta ansvar for vår egen trygghet og sikkerhet i arbeidslivet. Livstidskontrakten med arbeidsgiver er erstattet med en kontrakt med oss selv. Den handler om egenstyrte karrierer, hvor vi vektlegger egne behov og mål. Vi utvikler mål, ekspertise og nettverk forbi eksisterende arbeidsgiver, og kan derfor utvikle karriere på tvers av flere områder. Psykologisk suksess er målet, der det er viktig å jobbe for virksomheter som gir muligheter for utvikling, vekst, læring og som gir relevant arbeidserfaring, utdyper hun.

Saken fortsetter under annonsen

Foto
Forfatter Agnethe Ellingsen står bak boken «Karrieredesign». Foto: Sveinung Bråthen.

De siste tiårene har arbeidslivet endret seg betraktelig. I dag eksperimenterer arbeidstakere mer, og har hyppigere jobbskifter. Da hviler også et større ansvar for karrieren på arbeidstakerne selv.

– Dette er veldig tydelig i det private næringslivet, men også i det tradisjonelt trygge offentlige ser vi denne trenden nå, sier Ellingsen.

Fra arbeidsliv til læringsliv

Dagens arbeidstakere går fra å være kunnskapsarbeidere til å bli læringsarbeidere, hevder Ellingsen, og dette innebærer at de må holde seg oppdaterte, attraktive og ansettbare. Gjør man ikke det, risikerer man å bli innelåst der man er.

– Bedrifter har også mye av ansvaret her, men til syvende og sist er det arbeidstakerne som må søke kunnskap og sørge for å holde seg oppdatert, sier hun.

Det innebærer også å være på høyden, rent teknologisk. Kunnskapen blir fort utdatert, og da må arbeidstakerne reinvestere i seg selv for å være på høyden.

Saken fortsetter under annonsen

– Alle må forholde seg til teknologien, holde seg oppdatert og vite hva den betyr for jobben og karrieren. Mange har vært skeptisk, til og med til videokonferanser, men nå sitter alle og bruker teknologien – og det virker som det går bra, sier hun.

Lærende tankesett

Jobber forsvinner, nye jobber kommer og jobber endres. Da viser forskning at enkelte typer kompetanse blir enda viktigere i fremtiden.

– Vi ser at spesielt menneskelige evner og ferdigheter er viktig. Spesielt læring, kreativitet, problemløsing og idémyldring er ferdigheter som er essensielle for at vi skal kunne fornye oss selv. De blir enda viktigere i fremtiden, påpeker Ellingsen.

Våre tankesett og holdninger blir stadig viktigere for hvordan vi ser på oss selv, hvordan vi tenker, påvirker og hvordan vi leder egne karrierer. Dette påvirker hva arbeidstakere velger å gjøre, hvilke mål de setter seg og hvordan de ser på ting. Derfor fremhever Ellingsen viktigheten av å ha et lærende tankesett, der tilpasningsdyktighet, smidighet og motstandskraft når det støtes på endring og motgang er sentralt.

– Arbeidstakere må ha psykologisk utholdenhet og selvdisiplin for å kunne stå i ting over tid. Det er fortsatt uvisst om det er mulig for voksne å endre tankesett, ifølge tilgjengelig forskning, men med læringsvillighet og trening kan man bli flinkere til å jobbe med det. Det gir arbeidstakerne en fordel, sier hun.

Bedrifter og organisasjoner må være forberedt på at ulike trender som globalisering, digitalisering og demografiske endringer gjør arbeidslivet stadig mer dynamisk og fleksibelt. Fokuset til deres fremtidige jobbsøker vil ofte være livslang læring, og en karriere som kan strekke seg lenger enn 50 år.

Saken fortsetter under annonsen

– Selv om tilfeldigheter også spiller en rolle i arbeidstakeres karrierer, eier kandidatene sine karrierer i langt større grad enn tidligere, avslutter Agnethe Ellingsen.

 

 

 

 

Fremtidens arbeidstakere
søn 20.02.2022 23:47

Etterspurt kompetanse frem mot 2022

  1. Analytisk tenkning og innovasjon
  2. Aktiv læring og læringsstrategier
  3. Kreativitet, originalitet og initiativ
  4. Teknologisk design og programmering
  5. Kritisk tenkning og analyse
  6. Kompleks problemsløsing
  7. Ledelse og sosial påvirkning
  8. Emosjonell intelligens
  9. Resonnering, problemløsing og idémyldring
  10. Systemanalyse og evaluering

Kilde: World Economic Forum / «Karrieredesign» / Agnethe Ellingsen