Et av tipsene hans handler om kraften av et smil. Hvis du virker glad over å se noen, vil de automatisk dra på smilebåndet når de ser deg.

Foto

LeoPatrizi/iStock.

Slik blir du mer likandes på videomøter

Publisert: 29. september 2020 kl 10.58
Oppdatert: 30. september 2020 kl 07.59

LEST OM LEDELSE. Det er relativt smertefritt å utvikle gode relasjoner til kollegaer når alle er samlet på kontoret.

Å slå av en uformell prat ved kaffemaskinen er enklere i det virkelige liv enn å skulle avtale en kaffeprat over video.

Nå som alle jobber hjemmefra, er de eneste verktøyene vi har tilgjengelig videomøter, gruppemeldinger og e-post – uten tvil de kaldeste formene for kommunikasjonen som er oppfunnet.

Det er lett å virke litt robotaktig på video og vanskelig å være karismatisk da man ikke kan lese hverandres kroppsspråk. BBC har satt sammen en liste over fem ting du kan gjøre for å bli mer likandes over video.

Smil

I 1936 publiserte den amerikanske forfatteren Dale Carnegie boken «How to Win Friends and Influence People». Boken solgte 15 millioner eksemplarer, noe som gjør den til verdens mest populære forretningsbok.

Et av tipsene hans handler om kraften av et smil. Hvis du virker glad over å se noen, vil de automatisk dra på smilebåndet når de ser deg.

Saken fortsetter under annonsen

I et fysisk møte må du hele tiden snu deg rundt for at alle skal kunne se hvor bredt du smiler, men på videomøter har man en gyldig mulighet til å sjarmere en hel gruppe menneske samtidig ved å se i kameraet.

Hvis man ikke har et så flatterende smil, skal det å si «flott, flott, flott», ha samme effekt, ifølge forfatteren av boken «How to Make People Like You in 90 Seconds or Less», Nicholas Boothman.

Felles interesser

Å finne og snakke om hva vi har til felles, er ifølge Boothman det første steget for å bli oppfattet som en likandes person.

– De beste lederne jeg snakker med klarer å finne ut hva vi har til felles i løpet av 15 sekunder, sier Boothman til nyhetskanalen.

Felles interesser kan være så enkelt som å snakke om været, eller det faktum at vi befinner oss midt i en pandemi.

Vær tilstede

Saken fortsetter under annonsen

Selv om det kan være fristende å sette på en vaskemaskin eller kokkelere mellom alle videomøtene nå som vi sitter på hjemmekontor, er dette noe ekspertene fraråder på det sterkeste.

Forfatter Sally Hogshead anbefaler folk som har et ønske om å bli likt å forberede seg på videomøter som det skulle ha vært et fysisk møte.

Dette betyr å gjøre grundig research før et møte. Hvis du har planlagt et møte med en kollega, en samarbeidspartner eller en kunde, kan det være lurt å finne ut hva dere har til felles eller hva som motiverer dem.

Hvis målet med møtet er å legge fram ideer, er det lurt å skrive disse ned på en jukselapp som du kan se på under møtet.

Boothman anbefaler folk å sette seg godt inn i videoverktøyet man tar i bruk. Velg en nøytral bakgrunn i stedet for å vise fram det flotte, nye kjøkkenet ditt. Nøytrale bakgrunner gjør at folk fokuserer mer på hva du faktisk har å si, enn hva som er bak deg.

Gi positive tilbakemeldinger

Å skryte av folk som ikke fortjener det er en klisje som ikke hjelper deg med å bygge dype relasjoner, forklarer Hogshead. Å gi kollegaer positive tilbakemeldinger på noe de har mestret er noe helt annet – de fortjener ros.

Saken fortsetter under annonsen

– Det å gi folk velfortjent skryt er en av de mest effektive måtene å påvirke andre. Ikke fortell dem hva de gjorde galt, men hva de gjorde rett. Det gjøre at de ønsker å gjøre mer av det, sier Hogshead.

Hvis noen sier noe nyttig eller smart på et videomøte, skryt av dem der og da. Kaster noen ut en god ide, gi dem et virtuelt klapp på skulderen.

Fortell historier

Psykolog Jerome Bruner forklarer at informasjon setter seg 22 ganger sterkere når den presenterer i en fortelling. Evnen til å presentere fakta i en historieform vil bli avgjørende i dagens informasjonssamfunn for å bli hørt.

En enkel måte å forbedre historiefortellingen din på er å beskrive omgivelsene eller gjøre sammenligninger.

Hvis du sitter på hjemmekontor eller på hytta, kan du starte møtet med å beskrive utsikten og hva som skjer rundt deg. Eller dra en artig anekdote hvis du har en irriterende nabo, et barn som nekter å stå opp eller en katt som gjør noe morsomt.