– Selvtilliten jeg fikk fra kvinnenettverk ga meg styrken til å søke på toppjobben i Lloyd's
En av Storbritannias mektigste finanskvinner var i Oslo sist uke for å delta på Europas største kvinnekonferanse.
Før hun går på scenen deler hun sine beste karrieretips til kvinner som vil opp og frem i mannsdominerte bransjer med Dagens Perspektiv.
– Du vil som kvinne oppleve mange kommentarer og en uakseptabel oppførsel fra kollegaer som vil gjøre deg forbannet, sier hun.
Hun husker at hun selv pleide å være mye sint over slik oppførsel da hun var yngre, helt til hun innså at det var kun hun selv som led av det.
– Jeg lærte meg å ignorere mange av kommentarene og heller velge mine kamper og utfordre mennesker og avgjørelser som var direkte diskriminerende, forteller hun.
The Terminator
I 2013 ble Inga Beale hyret inn som Lloyd's of Londons første kvinnelige toppleder i selskapets 330 års levetid. Hun toppet også listen over 100 LGBT-ledere som første kvinne og åpne biseksuelle leder i 2015.
Etter fem år valgte hun i 2018 å trekke seg fra stillingen og er i dag styreleder for London First – en interesseorganisasjon for bedrifter i London.
Hvordan håndterte du den trakasserende oppførselen du beskriver fra kollegaer i finansbransjen?
– Noen ganger tenkte jeg på meg selv som «The Terminator». Jeg gikk rak i ryggen mot fienden mens missiler fløy mot meg. Hvis du som kvinne lar deg forstyrre av alt bråket rundt deg på arbeidsplassen og tar til deg alt det negative pressen skriver om deg, vil du bli distrahert. Du må være utholdende og iherdig.
Hennes råd til kvinner som vil opp og frem i bransjen er å velge sine kamper og ikke la seg knuse av mostand.
– Du må holde på energien din for å kunne bevege deg i riktig retning. Det er det jeg har gjort.
Kvinner som støtter kvinner
Mye av Beales selvtillit kommer fra likesinnede kvinner som hun har møtt gjennom diskusjonsforum og nettverk for kvinner opp gjennom årene.
Hun var også med å starte det internasjonale nettverket «Supper Club» for kvinner i ledende stillinger innen forsikringsbransjen.
– Disse nettverkene er et trygt fristed hvor man som kvinner kan dele bekymringer, lære fra hverandre og få støtte. Selvtilliten jeg fikk fra disse kvinnenettverkene ga meg styrken til å søke på toppjobben i Lloyd's.
Hun oppfordrer andre kvinner til å ta del i disse nettverkene.
-
LES OGSÅ: Høye kvinner blir oftere ledere
– Sterk støtte fra mentorer, familie og kvinnenettverk har vært ekstremt viktig for min suksess.
Knuse sitt eget glasstak
For å skape reell endring og likestilling i finansbransjen, tror Beale det handler om at kvinner «må knuse sitt eget glasstak».
– Det handler om å ha selvtilliten til å gå etter de store rollene og ha selvtillit til å bevege seg utenfor komfortsonen.
Dette har hun selv gjort med god støtte av ulike mentorer opp gjennom karrieren.
-
LES OGSÅ: Kvinner har best lederegenskaper
– Den første mentoren min var en dansk kvinne som i dag er pensjonert. Hun var utrolig inspirerende. Jeg gikk alltid til henne dersom jeg slet med en beslutning som måtte tas, sier hun.
Det er likevel ikke bare kvinner selv som må sørge for likestilling på arbeidsplassen, ifølge Beale. Hun mener selskaper har en plikt til å gjøre noe med problematikken, og samtidig skape en felles forståelse i selskapet for hvordan man trenger mangfoldige team.
– Ledere må vite hvordan man skal lede mangfoldige team fordi det krever mer av deg som leder enn om det er en homogen gruppe mennesker.
Giftig drikkekultur
I fjor gikk 500 kvinner i Lloyd's ut og fortalte om den seksuelle trakasseringen de hadde opplevd på arbeidsplassen. Beale er ikke overrasket, selv om hun brukte store deler av tiden som toppsjef for å prøve å få slutt på den dårlige kulturen i selskapet.
En av utfordringene hun gikk hardt til verks for å prøve å få satt en stopper for var den tradisjonelle drikkekulturen som fant sted i lunsjen hos mange av medarbeiderne.
– Som toppsjef prøvde jeg å håndtere den seksuelle trakasseringen som jeg også selv har blitt utsatt for.
I sin tid lanserte flere likestillings- og inkluderingsprogrammer som for eksempel Pride@Lloyds og lanserte en Dive-In-festivalen hvor kvinner i grasrota møttes for å diskutere trakassering.
Da hun sluttet etter fem år fikk hun høre at ansatte var veldig bekymret for at ting skulle gå tilbake til slik det alltid hadde vært.
– Jeg må innrømme at jeg var ganske skuffet over å høre om kvinnene som hadde blitt utsatt for seksuell trakassering i Lloyd's etter at jeg hadde sluttet. Jeg trodde jeg hadde skapt et godt grunnlag for positiv endring og satt ting i bevegelse før jeg dro.
– Jeg håpet at de ville fortsette i den retningen jeg som leder hadde satt. Denne frykten tror jeg var grunnlaget for at flere kvinner bestemte seg for å gå sammen og offentlig snakke om trakasseringen de hadde blitt utsatt for og problemstillingene i finansbransjen.
En stammementalitet
Hva tror du er årsaken til at kvinner i finansbransjen er ekstra utsatt for seksuell trakassering?
– Børsmarkedet i London er en fysisk markedsplass. Når grupper kommer sammen, blir det en for for stammeoppførsel – på et tidspunkt oppfordrer alle hverandre til å oppføre seg dårlig.
Dette tror hun også kan skje når kvinner kommer sammen. Plutselig er man en gruppe mennesker som oppfordrer hverandre til å si ting man normalt ikke ville gjort.
– Jeg tror man får en stammementalitet når folk samles på en fysisk plass slik som Markets-avdelingene gjør.
Tradisjonelt sett har menn hatt 100 prosent av rollene vi finner i arbeidslivet. Mye av kulturen som har formet seg i forretningslivet, måten vi utviklet mennesker på og måten man tror man må lede et selskap, vil dermed være basert på en modell fra et mannsperspektiv.
– Derfor trenger vi et nytt perspektiv på hvordan vi utvikler kvinnelige ledere. Akkurat nå har vi behov for kvinnespesifikke lederprogrammer, men de vil vi forhåpentligvis ikke trenge i fremtiden, sier hun.
Vil ikke skuffe andre kvinner
Før på dagen var Norges tidligere og første kvinnelige statsminister Gro Harlem Brundtland på scenen. Hun snakket om de vanskelige kampene hun har tatt, slik at det skal være enklere for kvinnene som kommer etter henne i politikken.
Beale kjenner seg igjen i situasjonen til Brundtland.
– Noen ganger føler jeg meg ansvarlig overfor andre kvinner. Det ansvaret kan skape et ekstra press i en lederjobb fordi man ønsker å gjøre det som er riktig for kvinner og ikke skuffe dem. På en måte er det et godt ansvar å ha som jeg er veldig stolt av å ha.
Første gang Beale kjente på dette ansvaret var da hun som 43-åring hadde en topplederjobb i Sveits i 2006 i gjeldsforsikringsselskapet Converium.
– Sveitserne var skrekkslagne siden jeg var den første kvinnelige toppsjefen i et finansselskap i landet – og jeg var britisk. Det var en skandale. Fordi jeg kanskje var litt naiv, styrte jeg bare på i min vanlige stil som jeg vanligvis gjør og endte med å få mye støtte fra mediene i Sveits.
Forsvinner i toppsiktet
Beale blir fremdeles lei seg når hun ser mangelen på kvinnelige toppledere i næringslivet.
– Vi gjør en bra innsats for å skape mer mangfoldige team, men kvinnene forsvinner i toppsiktet. Det er en bevissthet som mangler i mange selskaper.
Hun mener selskaper må anerkjenne at det er for få kvinner representert på toppledernivå og at kjønnsforskjeller eksisterer.
– Derfor er det selskapenes oppgave å lage lederprogrammer, støtteprogrammer og talentutviklingsprogrammer for nettopp kvinner.
Når hun reflekterer over kvinnekampen som hun har vært en del av hele sin karriere, innrømmer hun at feministers fremtoning har utviklet seg en del.
– I starten var vi litt aggressive og ønsket konflikt, men kanskje var det nettopp det som trengtes for å starte samtalen. Nå må vi drive kvinnekamp i samarbeid med menn i maktposisjoner. Det handler ikke om at en side skal vinne over den andre, sier hun.