Foto

Istock / RichVintage

Selg ideene dine inn til mulige støttespillere

Publisert: 23. februar 2020 kl 08.00
Oppdatert: 23. februar 2021 kl 08.10

Lest om ledelse. Jo mer original eller risikabel ideen er, jo vanskeligere er det å skaffe de ressursene som trengs.

Her er noen tips om hvordan du kan selge inn ideen din til folk du gjerne vil ha med deg på laget.

Nathan Furr, førsteamanuensis i strategi ved handelshøyskolen Insead, og kollegaer fra andre universiteter har gjort over hundre intervjuer med innovative ledere, herunder folk som Jeff Bezos (Amazon), Elon Musk (Tesla og SpaceX), Shantanu Narayen (Adobe), Indra Nooyi (PepsiCo), Mark Parker (Nike) og Jeff Weiner (LinkedIn).

De har også gjort flere studier av konkrete eksempler.

På bakgrunn av dette gir akademikerne seks tips om hvordan du kan få økt oppmerksomhet rundt ideene dine og selge dem inn som mer troverdige.

Tipsene omtales i et innlegg på hjemmesidene til handelshøyskolen Insead. Dette er overskriftene:

  • Bruk sammenligninger
    Sammenligning ideen din og noe positivt som investorene dine kan relatere seg til. Dét øker sjansen for at de forstår og blir engasjert i det du har å tilby.

  • Bruk håndgripelige eksempler  
    Vi her lettere for å huske håndgripelige ting enn abstrakte ting. Dermed kan det å ha en fysisk prototype av en innovasjon være avgjørende. Nathan Furr viser til at Elon Musk parkerte en radikal rakett-prototype utenfor et romfartsmuseum for å få oppmerksomhet fra NASA. Synligheten gjorde at han fikk NASAs oppmerksomhet, og at de etter hvert gikk inn som støttespillere.

  • Bruk historiefortelling
    Ikke overraskende er historiefortelling med på listen. Historier kan være et kraftfullt verktøy når du vil overbevise andre. De mest effektive historiene er ifølge Furr og kollegaene personlige, de har god oppbygning, de har gode karakterer, inneholder konflikt og løsning. Alt i alt skaper de emosjonelle bånd til lytterne.

  • Skap signaleffekter
    En innovatør som jobbet med å lage en mobil pengeplattform for folk med lav inntekt i Kambodsja, overbeviste lederen for sosial ansvarlighet i en internasjonal bank til å beskrive prosjektet i årsrapporten. Han fikk også støtte fra politiske myndigheter. Dette gjorde det lettere å få støtte fra investorer. «Vi har en tendens til å følge andre aktører som vi beundrer eller ser som eksperter», skriver Furr.

  • Skap «forventningspress»
    Vi har en tendens til å ville gjøre det andre vil – vi er redde for å gå glipp av noe. Vi har også en tendens til å trekkes mot ting som enten er sjeldne eller vanskelige å få tak i.

  • Vis at du forplikter deg
    Du sender et signal om at ideen er levedyktig hvis du viser at du selv forplikter deg. Det kan handle om å at du investerer finansielt, eller kanskje om at du har gitt om en god jobb for å satse på ideen.

Saken fortsetter under annonsen