Foto

Sturti/Istockphoto

Optimisme beskytter mot stress

Publisert: 20. mars 2020 kl 10.19
Oppdatert: 20. mars 2020 kl 10.45

Lest om selvledelse. Og det handler etter sigende ikke om å le og være glad hver dag. Det handler heller ikke om at man «slipper unna» all motgang. Det handler om hvordan vi forklarer det som skjer for oss selv, skriver det svenske ledelsesmagasinet Chef på sine nettsider.

Eksempler på tankemåter som skiller optimisten fra pessimisten - se lenger ned i artikkelen.

Nå - under koronakrisen - er det riktignok særdeles viktig at vi ikke er så optimistiske at vi overser myndighetenes råd om god adferd. Alle skal vi være med på den nasjonale dugnaden, og vi skal ikke tro at smittefaren ikke gjelder oss selv.

Men likevel: en optimistisk undertone kan være god å ha i hverdagen.

Mennesker som klarer å være optimistiske kjenner seg mindre stresset enn andre.

De har rett og slett noen strategier for hvordan de skal håndtere stressende situasjoner. De er opptatt av muligheter og de er utholdende, skriver Chef i artikkelen sin. 

Saken fortsetter under annonsen

Artikkelen deres er skrevet lenge før koronautbruddet, men kanskje er det inspirasjon å hente, nettopp til dager som disse. Chef lister opp tre forskjeller på optimister og pessimister:

  • Forbigående eller varig
    Tenker du at det som stresser deg er en tilfeldighet som går over, eller at det «alltid» kommer til å være slik som nå? En optimist ser på det dårlige som har hendt som noe forbigående og snakker om det som noe som pågår «akkurat nå» og «denne gangen». Pessimisten tror imidlertid at det vanskelige vil fortsette, og har en «det kommer aldri til å gå over»-holdning.

  • Spesifikt eller generelt
    Er det som har hendt en isolert hendelse, eller kommer det til å påvirke resten av livet ditt? Der pessimisten tenker at det å mislykkes på ett område betyr at hele livet «er mislykket», så ser optimisten på akkurat den/de aktiviteten(e) som ikke fungerer.

  • Eksternt eller internt
    Hvem har ansvaret for det som skjer? Skylder du på deg selv eller tenker du at det er ytre omstendigheter som er avgjørende? Pessimisten har en tendens til å ta all skyld selv. Optimisten ser i større grad de store sammenhengene, som at det er dårlige tider akkurat nå.

Dette tankesettet betyr ikke at optimistene fornekter negative hendelser og følelser, presiserer Chef. Men de ser på det som noe som går over. Istedenfor å gi opp setter de inn kreftene på å håndtere situasjonen.

Vi kan ifølge fagfolkene trene oss på å bli mer optimistiske.

Optimisme har selvfølgelig også sine ulemper. Optimister tar større risiko, med de tilbakeslagene det kan medføre.

Alt i alt konkluderer imidlertid Chef med at forskningen de har sett på viser at fordelene med et positivt tankesett er flere enn ulempene.

Nå, under koronakrisen, får inspirasjonen være at det gjelder å se også det som er positivt i hverdagen og holde på en tanke om at dette faktisk kommer til å gå over, uten å bli så optimistiske at vi skyver redsel til side og blir naive og dumdristige.

Saken fortsetter under annonsen