Microsoft-toppsjefen gir toppsjefen i Volkswagen råd om ledelse
Lest om ledelse. Det er ikke så ofte en toppsjef i et stort internasjonalt selskap ber en toppleder i et annet globalt selskap om råd om ledelse foran åpent kamera.
Toppsjefen i Volkswagen Group, Herbert Diess, har gjort det, skriver Inc.com.
– Les rådene lenger ned i artikkelen –
I en video på Volkswagen News på Youtube forteller Diess om de store endringene bransjen og bilprodusenten står overfor i årene som kommer, herunder forandringen til å bli mer programvarebasert.
Diess peker videre på at Microsoft under ledelse av Satya Nadella har gått igjennom forandringer, herunder kultur og måten de driver forretninger på.
Han beskriver Microsoft som et selskap som var store og vellykkede, med et stort og sterkt merkenavn. Men at de på et tidspunkt fremstod som både konservative og selvtilfredse.
Herbert Diess mener at Volkswagen står overfor mange av de samme utfordringene som Microsoft hadde.
Det skal her legges til at Volkswagen på antagelig har vel så store utfordringer som Microsoft har hatt, ikke minst på grunn av dieseljuks-saken for fem år siden. Juks med utslippsverdier ble avslørt, og etter hvert både innrømmet og beklaget ledelsen det som hadde skjedd.
Volkswagen må nå endre seg på flere områder.
Microsoft er en av partnerne til Volkswagen på programvaresiden. Når Diess ber om råd, starter Microsoft-sjef Satya Nadella med å fortelle at han da han kom inn toppsjef i 2014 følte han at han de trengte mer kraft i to av de viktigste pilarene for endring: den overordnede hensikten (mission) med det selskapet gjør og selskapskultur; det som skjer fra dag til dag.
Hensikten, mission, er nå formulert som at de skal gjøre enhver person og organisasjon på planeten i stand til å oppnå mer.
Når det kommer til ledelse og kultur, er dette – kort oppsummert – hans fire råd:
-
Ikke vær et selskap som «vet alt», vær et selskap som «vil lære alt»
Microsoft-sjef Satya Nadella viser til at selskapet på slutten av 90-tallet ble regnet som verdens mest verdifulle selskapet, og at dette ble et problem. De trodde de var Guds gave til menneskeheten.
Nadella ville besserwisser-kulturen til livs, og med henvisning til at han ble inspirert av barnepsykologen Carol Dweck understreker han at de måtte bli et selskap som ville «lære alt», istedenfor et selskap som trodde de «visste alt».
Istedenfor å se seg selv som eksperter, skulle de jobbe med å skape en kultur der folk på alle områder i selskapet utviklet seg selv og Microsoft gjennom å lære, øve og jobbe hardt.
Videre er ledelse og ledere på høyt nivå som forplikter seg til å lede på en god måte, avgjørende for å få til endring, mener Nadella.
Han fremhever i videoen disse tre sidene ved lederskap:
- Ledelse er å skape klarhet i usikre situasjoner, ikke forvirring
Ledere kan være smarte, men hvis de kommer inn og skaper forvirring, så er det ikke lederskap, ifølge Nadella. Eller for å snu det rundt: Å gå inn i usikre og tvetydige situasjoner og skape klarhet; dét er lederskap.
- Ledelse er å skape energi
Når ledere i selskaper kommer sammen, så kan de være opptatt av at de leder sitt eget team på en god måte, men det er ikke det som skaper energi, mener Nadella. «Du må bringe alle folk sammen, på tvers av funksjoner», sier han.
- Ledelse er å finne måter å finne måter å lykkes på i en verden med begrensninger
Toppledere kan etterspørre en perfekt verden med solskinn, men det vil de aldri få, påpeker Nadella. Det vil alltid være begrensninger. Lederskap er å finne måter å lykkes på, selv i en verden med begrensninger.
Nadella avslutter med å minne ledere om at ledelse ikke er å skylde på andre.
Han sier at ledere må se seg selv i speilet, og vurdere hvor gode de selv er til å utøve de tre nevnte egenskapene: skape klarhet, skape energi og å arbeide med hvordan man kan lykkes i en verden med begrensninger.