Foto

Filadendron / Istock

Måten vi tenker på stress på betyr noe

Publisert: 15. oktober 2020 kl 10.17
Oppdatert: 15. oktober 2020 kl 10.19

LEST OM LEDELSE. Kari Leibowitz og psykolog Alia Crum, henholdsvis stipendiat og universitetslektor ved Stanford University, har skrevet om stress i et innlegg hos The New York Times, og viser til egen og andres forskning som peker i retning av at det ikke er stressmengden som er det mest avgjørende for stress påvirker oss. Det er måten vi tenker på stresset på.

Stressede finansfolk

Kari Leibowitz og psykolog Alia Crum trente under finanskrisen en gruppe finansfolk i å tenke at stresset krisen medførte hadde sine positive sider. En måned etter viste finansfolkene færre tegn på at stresset hadde negative helsemessige effekter. De leverte også bedre resultater på jobb, skriver Leibowitz og Crum.

Individ og miljø

Her hjemme har det norske Helsedirektoratet laget en rapport som forklarer at det er samspillet mellom individ og miljø som avgjør om et opplevd krav eller en utfordring resulterer i stressbelastning eller mestring. Akademikerne som skriver The New York Times tar i innlegget ikke for seg verken rammevilkår, miljø eller arbeidsgivers ansvar, men de har noen råd til enkeltpersoner.

Basert på studien og annet arbeid de har gjort sammen med studenter og forretningsfolk, gir Leibowitz og Crum tre råd. Her er hovedtrekkene, forkortet og fritt oversatt fra engelsk:

Kjenn ditt stress

Bli kjent med hva stresset består av og sett noen merkelapper på det. Hensikten er å flytte stresset over fra frykt og følelser til den delen av tankene som bedriver planlegging og kontroll.

Et argument her, er at det ikke hjelper å bruke energi på å la være å tenke på det som stresser deg. Tankene har en tendens til å komme dalende likevel. Et annet argument er å forsøke å forstå hvorfor du føler deg stresset og redd. Når du er kommet så langt, kan du også bli kjent med reaksjonene dine. Kjenner du det på kroppen? Har du vanskelig for å sove?

Ei ditt eget stress

Råd nummer to handler om å ønske sitt eget stress velkommen. Leibowitz og Crum skriver at det kan lyde som et rart råd, hvorpå de argumenterer for at vi bare stresser når det er ting vi bryr oss om. Når de oppfordrer folk til å «eie eget stress», handler det om å lenke stresset opp til positiv motivasjon og de personlige verdiene som sannsynligvis ligger bak stresset.

Bruk stresset

Når du er kommet i kontakt med de personlige verdiene som ligger bakenfor stresset, er du ifølge Leibowitz og Crum klar for steg tre, som handler om å bruke stresset på konstruktivt vis. Tenk på hvordan du kan forandre på din egen respons på stress for å bedre kunne nå målene dine og etterleve verdiene dine.

Saken fortsetter under annonsen