Erna Solberg bringer ikke poesi til folket, men snakker ærlig om situasjonen slik den er, mener filosof Henrik Syse. Bildet: Statsminister Erna Solberg i front på vei til pressekonferanse.

Foto

Ørn E. Borgen / NTB scanpix

 

 

 

– Må fortsette å være seg selv

Publisert: 18. mars 2020 kl 13.02
Oppdatert: 21. mars 2020 kl 18.21

Dagens Perspektiv har sett nærmere på Erna Solberg lederutfordring i koronakrisen, og snakket med fagfolk med ulike perspektiver. 

Lederutfordringen: Erna Solberg

Dagens Perspektiv har sett på hvordan Erna Solberg står fram som leder under korona-krisen, og intervjuet fagfolk fra ulike hold.

Henrik Syse, filosof og forsker ved Institutt for fredsforskning, arbeider med politisk filosofi, moralsk filosofi, etikk, ledelse og motivasjon. Hans far, Jan P. Syse, var statsminister for Høyre – i en koalisjonsregjering – fra 1989 til 1990.

Foto

Filosof Henrik Syse synes Erna Solberg lykkes godt som kriseleder, og håper hun ikke beskytter seg selv, men tar ansvar – også hvis noe skulle gå galt. – Vi trenger en leder som korrigerer kursen hvis det trengs og som lærer av feil.  (Foto: PRIO) 

Syse mener at en av de viktigste forventningene til Erna Solberg som leder i den koronakrisen vi nå står i, er å være en god kommunikator. 

– Jeg forventer at statsministeren er en som utad formidler et tydelig og konsistent budskap, men også at hun sier fra når noe endrer seg. Det andre jeg håper på, er at hun ikke er mest opptatt av å beskytte seg selv, men tar ansvar – også hvis ting går galt. Vi trenger en leder som korrigerer kursen hvis det trengs og som lærer av feil, sier Henrik Syse, som sier at nettopp dette – en manglende vilje til å ta ansvar for feil – er det han frykter mest hos USAs president Donald Trump akkurat nå.

Saken fortsetter under annonsen

Null nonsens

– Innfrir Erna Solberg forventningene?

– Jeg synes hun lykkes godt. Hun er erfaren og har evnen til å holde roen. Hun er det man på engelsk omtaler som en no-nonsense person, en som ikke går rundt grøten. Samtidig lykkes hun i å snakke om det som angår folk flest.

– Har hun noen svakheter som leder i denne situasjonen?

– Jeg synes vel egentlig ikke det. Det måtte eventuelt være at hun ikke er den som først og fremst bringer poesi til folket. Hun er ikke den som står i fremste rekke for å snakke et følelsesladet språk, noe en slik situasjon kan kalle på. Det kan være en svakhet, men også en styrke. Det skal ikke være for følelsesladet heller, og dessuten er det viktig at hun er seg selv. Selv uten store følelser fremstår hun så langt som en som snakker ærlig om situasjonen som den er. 

Jens og Erna er forskjellige typer, men de har også mye felles

Saken fortsetter under annonsen

– Oppleves trygt

Etter 22.juli-terroren fikk Jens Stoltenberg ros for måten han snakket til nasjonen på. Han virket samlende. Krisene er ulike, men det forventes kanskje nå at Solberg nå går inn i en «landsmoder-rolle».

– Nå er Jens og Erna forskjellige typer, men de har også mye felles og de begge fester seg ved det som er viktig i vanskelige situasjoner. Jeg synes begge når ut, sier Henrik Syse, som synes Erna Solberg viser landsmoder-takter.

– Det oppleves trygt når hun snakker.

– Solberg har fått kritikk for å virke distansert?

– Hun må fortsette å være seg selv. Det skaper ro. Det fungerer ikke hvis hun skal prøve å være en annen. Så kan hun heller ha andre, ulike typer rundt seg til å utfylle seg. 

Saken fortsetter under annonsen

 Hun må få regjeringen til å jobbe godt sammen

De etiske valgene

Det prioriteres for tiden i helsevesenet, med de moralske og etiske dilemmaene det medfører. Her forholder Solberg seg til ekspertisen, og Syse er sikker på at folk tåler å bli fortalt at ikke alle kan følges opp av helsevesenet nå, hvis de får en god begrunnelse.

Han sier at gode etiske valg går hånd i hånd med grunnleggende vennlighet, høflighet og ordentlighet.

– Forutsetningen er at folk jobber godt sammen, lytter og sier fra om ting. 

Saken fortsetter under annonsen

Regjeringen, med flere nye statsråder, skal også jobbe sammen framover, men dette er neppe tiden for å prioritere indre teambygging. Solberg må like fullt gi regjeringskollegaene oppmerksomhet, mener Syse. 

– Du må jobbe med teamet du har, og alle i regjeringen må være med framover, også de nye statsrådene. Hun må få regjeringen til å jobbe godt sammen, trives sammen og spille hverandre gode, sier Syse, som beskriver både Erna Solberg og finansminister Jan Tore Sanner som mennesker som er flinke til å prate ordentlig med folk.

– De er flinke til sørge for at folk hjelper hverandre og drar lasset sammen. De har også flere andre gode folk rundt seg.

Etter koronaen

– Tror du koronakrisen bli definerende for hvordan Erna Solberg blir vurdert som leder i ettertid?

– Vi vet ikke hvor lenge dette varer, og mye annet kan spille inn. President George H. W. Bush angrep i 1991 Irak, som hadde invadert Kuwait. Kuwait ble frigjort, og alle regnet med at dette ville definere Bush som president og at han selvsagt kom til å bli gjenvalgt. Dårlig økonomi og mye annet førte imidlertid til at det ikke skjedde og at Kuwait nesten ble glemt. Så det er tidlig å si ennå. Men dette er likevel så stort at jeg jeg tror koronakrisen definitivt vil være med på å avgjøre hvordan Erna Solberg vil bli vurdert som statsleder.

Saken fortsetter under annonsen