Som leder kommer man til å gjøre feil. Målet må være å lære av de feilene man gjør og vokse som leder og menneske, sier organisasjonspsykolog og lederutvikler Rolv Mohn i Moment.

Foto

Moment

Ledere ­skammer seg over ikke å strekke til

Publisert: 21. august 2020 kl 09.54
Oppdatert: 21. august 2020 kl 11.37

–Skam er et sterkt ord som jeg ikke hører ledere bruke om seg selv så ofte. Men mange forteller at de er redde for ikke å strekke til i jobben. For noen blir det til en bekymring som preger hverdagen deres.

Det sier organisasjonspsykolog og daglig leder Rolv Mohn i Moment lederutviklingsbyrå. Han veileder ofte ledere på tomannshånd, nettopp for å skape en trygg ramme så de kan snakke om ting de vanligvis ikke forteller noen.

– Det er en del ledere som stadig går med en klump i magen. De har høye forventninger til seg selv, og møter høye forventninger fra andre, og de føler ikke at de klarer å fylle skoene.

Hva skammer ledere seg over?

Dagens Perspektiv setter søkelys på skam blant ledere, hvilke konsekvenser det har og hvordan man best håndterer egen skamfølelse.

Skam er også en rettesnor

Organisasjonspsykologen understreker at skam også er en følelse ledere trenger i jobben.

– Skam er også en viktig rettesnor du trenger i rollen som leder. En skamløs leder mangler evnen til å leve seg inn i hva andre tenker og føler og kan lett opptre hensynsløst overfor andre.

Saken fortsetter under annonsen

Han mener det å føle skam kan være en god start på å løse et problem, fordi du skjønner at du burde gjøre noe annerledes og blir motivert til å ta tak i det.

En skamløs leder mangler evnen til å leve seg inn i hva andre tenker og føler 

Men han er enig med forfatteren av boka Lederskam, Elsebeth Hauge, i at det virker hemmende hvis man skammer seg for mye.

– Det er kjempeslitsomt fordi du føler deg utilstrekkelig. Skammen virker mot deg og begrenser rolleutøvelsen din.

Bruk følelsesapparatet ditt

I hans samtaler med ledere kommer det ofte opp ting lederne holder skjult for andre på arbeidsplassen.

– Et tema som kommer opp med jevne mellomrom er at de føler de ikke har det som trengs for å mestre jobben. Noen har kanskje en medarbeider som er vanskelig å forholde seg til og synes ikke selv at de håndterer det slik de burde. Det kan føles skamfullt, forteller han.

Saken fortsetter under annonsen

Skammen virker mot deg og begrenser rolleutøvelsen din

Mohn mener ledere står i etiske dilemmaer stadig vekk, og er nødt til å gjøre feil iblant.

Han støtter rådet fra Elsebeth Hauge om at det er klokt å observere og akseptere sin egen skam framfor å prøve å flykte fra den fordi det er en ubehagelig følelse.

– Du bør heller bruke følelsesapparatet ditt til å bli klokere og utvikle deg som leder, mener han.

Bruk ledergruppa

Han mener ledergruppa ofte kan være en trygg arena der man kan ha fortrolige samtaler og drøfte etiske dilemmaer man strever med.

Lederutvikleren opplever at forventningene til ledere i dag er voldsomt høye. Han frykter det kan skremme mange fra å ta på seg lederroller og gjøre mange ledere overdrevent bekymret for å gjøre feil.

Saken fortsetter under annonsen

– Som leder kommer man til å gjøre feil. Derfor er det lurt å innta en læringsholdning. Målet må være å lære av de feilene man gjør og vokse som leder og menneske. Tenker man sånn, er det lettere å takle presset i rollen.