Foto

Rich Vintage, Istockphoto

Ledelse på tvers – start i det små

Publisert: 3. februar 2020 kl 10.26
Oppdatert: 3. februar 2020 kl 11.02

Lest om ledelse. Én av grunnene til dét, er at tillit i vel så stor grad bygges opp gjennom felles handlinger som gjennom prat.

Dette skriver organisasjonspsykologene Lene Flensborg og Morten Ejlskov fra Organisation Aps i et innlegg hos lederweb.dk; nettstedet til Væksthus for ledelse – som har til hensikt å fremme bedre ledelse i kommuner og regioner i Danmark.

Konsulentene argumenterer for at samarbeid på tvers best skapes gjennom en hurtig og fleksibel samarbeidsmodell.

Med henvisning til blant annet forskning på feltet, har de laget en liste på fire punkter hva de mener små-seiere-metoden innebærer i praksis.

Dette er essensen:

  • Smått er godt (nok)
    Store utviklingsprosjekter kan miste tempo og energi, og avdelingene kan miste lyst til å avgi ressurser. Små prosjekter er lettere å realisere, og det er lettere for de involverte å tro på at samarbeidet vil gi resultater. Små prosjekter varer ikke så lenge. Dermed får organisasjonen raskt tilbakemelding om hvordan samarbeidet har fungert. Hva var vellykket? Hva var vanskelig? Hva har vi lært? Hva kan neste samarbeidsprosjekt være?

  • Felles handling fremfor prat
    Konkrete handlinger gir mer fremdrift enn planer. Gjennom konkret samarbeid lærer man både noe om hvor de andre står faglig og man forstår bedre konkrete utfordringer andre har. Tilliten kan øke, fordi man føler at man er sammen om oppgaven – man har tilbakelagt noen kilometer sammen.

  • Gi medarbeiderne mer innflytelse
    Små-seiere-metoden gir mulighet til å involvere medarbeidere. Samarbeid på tvers blir ikke noe som for det meste foregår hos ledere, noe som lett skjer ved strategiarbeid. Som leder skal du sikre ressurser og rammer, og følge opp arbeidet, men det er medarbeiderne som skal løse oppgaven med egen fagkunnskap. Det fører i sin tur til at medarbeiderne lettere bidrar til å utvikling. De kjenner hverandre, og vet hva andre kan, dermed er det også mer naturlig for dem å søke samarbeid og dele kunnskap på tvers. 

  • Gjør det igjen og igjen …
    Bruk metoden over tid, og evaluer og styr utviklingsarbeidet underveis. Se hele tiden etter nye oppgaver som kan løses på tvers. Å arbeide på tvers går tross alt imot inngrodde vaner, kulturer og målingssystemer – og systemene vil ofte trekke folk tilbake arbeid innenfor sin «silo».

Administrasjonen hos Copenhagen Business School (CBS), handelshøyskolen i København, har brukt fremgangsmåten med små seiere.

Saken fortsetter under annonsen

Typisk ble 5-6 personer fra ulike avdelinger invitert til gruppearbeid, der de definerte hvordan små, men viktige innsatser kunne bidra til å styrke samarbeidet. De gjennomførte, og møttes en måned senere for å avtale neste, overkommelige seier.

CBS har lagt ut en video hvor de forklarer tenkemåten her.

  • LES OGSÅ: Morten Hansen, norsk professor i ledelse ved Berkeley, University of California er i disse dager mest i vinden for sin bok «Great at Work», men tilbake i 2009 skrev han en bok om samarbeid. Her argumenterer han blant annet for at ledere må prioritere hardere: Velge gode samarbeidsprosjekter og velge bort dårlige samarbeidsprosjekter. Her er en smakebit fra en artikkel fra Dagens Perspektiv. Frem godt samarbeid: Ikke rom for egoistiske «stjerner»