Selv om du bør lære deg å gi slipp, må du fortsatt støtte, oppmuntre og veilede medarbeiderne underveis.

Foto

iStock

Kunsten å delegere

Publisert: 24. august 2020 kl 11.02
Oppdatert: 24. august 2020 kl 11.15

Lest om ledelse: Noe av det vanskeligste i lederjobben kan ofte være å delegere. Det er ikke alltid lett å stole på at andre tar de rette beslutningene og gjennomføre oppgavene slik du ønsker at de blir gjort.

Gjør medarbeiderne mer selvgående

Men hvis ikke du ansetter dyktige medarbeidere som kan ta av noe av arbeidsbyrden og utfylle din egen kompetanse, kan ikke virksomheten vokse og utvikle seg, skriver Rebecca Burn-Callander i Management Today.

Hun har intervjuet flere toppledere om hvordan de klarer å gi slipp. En av dem er Toby Jenner, administrerende direktør i Wavemaker.

– Lederrollen handler om å støtte og veilede medarbeiderne for å sikre at de blir stadig mer selvgående i sine beslutninger, sier han i artikkelen.

6 råd for å delegere

Lederne som er intervjuet deler seks råd for å bli bedre til å delegere:

Saken fortsetter under annonsen

1. Vær forberedt på at det er vanskelig i starten

Å delegere krever trening. Går du fra en liten virksomhet der du gjør det meste selv til å ansette flere og overlate oppgaver og ansvar til dem, vær forberedt på at det kan være smertefullt i starten.

2. Forstå folkene dine

Før du overlater mye til medarbeiderne dine, sørg for å kjenne deres styrker og svakheter. Jo bedre du forstår hvilken kompetanse de har, jo lettere er det å vurdere når de er klare for å ta ansvar og å delegere de rette oppgavene til dem.

3. Sørg for at de er klare

Som leder er det ditt ansvar å skape et miljø der medarbeiderne kan utvikle seg, blant annet ved gradvis å gi dem mer myndighet.

4. Bygg et rammeverk

Saken fortsetter under annonsen

Vær tydelig på oppdraget du gir en medarbeider, og grensene for deres ansvarsområde og myndighet. Da får de handlingsrom til selv å finne den beste måten å løse oppgavene, og vet samtidig når de skal involvere deg.

5. Ikke bli borte

Selv om du må lære deg å gi slipp skal du ikke bli helt borte. Du må fortsatt støtte, oppmuntre og veilede underveis. Er det noen som sliter, må du være i beredskap og vurdere om det er nødvendig å gripe inn.

6. Ikke vær redd for feil

Skal du få tak i og holde på de beste talentene, må de få ansvar og mulighet til å utvikle seg. Da må de få rom til å vokse, selv når det innebærer å gjøre feil iblant.

 

 

Saken fortsetter under annonsen