Direktør i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet Mari Trommald etablerte daglig rapportering på drift og smittesituasjonen. Her i videomøte med ledergruppen og Kronprinsen under koronakrisen.

Foto

Jonas Kambestad Håkensen

Ledernes koronadagbøker

– Vi må anerkjenne at ansatte er redde for smitte og gjøre hva vi kan for å redusere risiko

Publisert: 28. april 2020 kl 14.00
Oppdatert: 28. april 2020 kl 16.14

Ledernes koronadagbøker

Vanskelige beslutninger må tas raskt, rammene endres fra dag til dag og ingen vet hvor lenge krisen varer. Dagens Perspektiv har bedt ledere selv sette ord på hvordan de har opplevd ukene siden koronakrisen traff Norge.

"Som leder i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet er oppgaven å sørge for at det er tilgang på barnevernstjenester under pandemien, både i kommunene og de statlige institusjonene. Disse barna har sjelden alternativer.

Det var ikke et alternativ å stenge, lukke eller utsette under pandemien. Vår oppgave er full drift så langt som overhodet mulig.

Få kan ha hjemmekontor

Våre 6000 ansatte som jobber i institusjonene og i andre deler av tjenestene, skal være så trygge som mulig på jobb - få kan være på hjemmekontor. Familier som strever, må få hjelp så problemene ikke eskalerer.

Alle mine ledere har oppgaver i kriseledelsen. Jeg etablerte daglig rapportering på drift og smittesituasjonen.

Familier som strever, må få hjelp så problemene ikke eskalerer.

Saken fortsetter under annonsen

For meg er kriseledelse tydelighet, beslutningsdyktighet, klare ansvarslinjer, gjennomføringskraft og ivaretagelse.

Noen ledere har mye erfaring med beredskap og kriser, andre ikke. Jeg hadde behov for dem alle og måtte bruke deres egenskaper klokt.

Barna måtte få forrang

Som toppleder kjente jeg på stort arbeidspress på enkelte ledere og medarbeidere og mitt ansvar for å ta vare på dem.

Jeg må innrømme at barna, ungdommene og familiene vi har ansvaret for, fikk forrang. Jeg kan ikke prioritere annerledes.

Jeg kan ikke prioritere annerledes

Selv har jeg stor arbeidskapasitet og tåler høyt tempo over tid. Det er nødvendig i krise – men kan være krevende for ledere rundt meg, og særlig for dem med andre egenskaper og styrker.

Saken fortsetter under annonsen

Tett samarbeid med tillitsvalgte gjennom krisen har vært helt nødvendig. Vi er heldige som har konstruktive tillitsvalgte som søker løsninger.

Smittevern og arbeidstidsordninger har vært sentralt og har kommet på plass. Vi må anerkjenne at ansatte er redde for smitte og gjøre hva vi kan for å redusere risiko.

Står fortsatt i krise

Det har vært stort behov for informasjon til befolkningen, til utsatte grupper, alle våre brukere og til alle ansatte. Det er krevende når vi ikke har alle svarene.

Tett samarbeid med tillitsvalgte gjennom krisen har vært helt nødvendig

Vi har lykkes med å opprettholde driften i alle institusjoner, men med alle endringene i skole, fritidsaktiviteter og helsetjenester er jeg bekymret for at mange barn og unge nå ikke blir sett og får den hjelpen de trenger.

Utfordringene er ikke over. Vi står fortsatt i krise.

Saken fortsetter under annonsen

Som leder må jeg nå rette blikket mot vanlig drift uten å slippe taket på det spesielle. Ingen vet hvor lenge ulike smitterestriksjoner vil vare.

Mari Trommald, direktør i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet"

Ledernes koronadagbøker