Kaster gamle lederteorier på skraphaugen
«Leadership OS» – Lederskapet operativsystem – er tittelen på en ny bok som tar for seg moderne ledelse og hva som trengs for å lede komplekse organisasjoner.
Boken er skrevet av Shlomo Ben-Hur og Nikolas Kinley – begge med lang erfaring innen ledelsesfaget, både operativt og innen akademia.
Shlomo Ben-Hur er professor i ledelse og organisasjonspsykologi ved handelshøyskolen IMD i Lausanne i Sveits, mens Nikolas Kinley, er administrerende direktør for YSC – et globalt konsulentselskap innen ledelse og management med base i London.
Ingen modell som virker lenger
Dagens Perspektiv spurte Nikolas Kinley om hva som kreves av ledere i dag. Kinley mener nemlig vi må tenke helt nytt om ledelse og lederegenskaper.
– I løpet av de siste 50 årene har vår tilnærming til å vurdere, velge og utvikle ledere dreid seg om kompetanse og evner. Vi har trodd på ideen om at det er visse lederegenskaper, ferdigheter og atferd som kan sikre suksess på enhver arena, når som helst og hvor som helst, ser Kinley, og fortsetter:
–Men, etter hvert som arbeidslivet er blitt mer sammensatt, foranderlig og mangfoldig, har virkningen av ledernes egenskaper og atferd blitt mye mindre forutsigbar. I dagens verden er det ingen modell for ledelse som kan garantere suksess lenger, hevder Nikolas Kinley.
– I stedet avhenger din suksess som leder av hvor du er og hvem du er sammen på en gitt dag og i en gitt situasjon, sier han.
Og dermed kommer han inn på teorien i boken sin: At man organisasjoner og deres ledere i dag må fokusere seg mindre på hvordan lederne oppfører seg og mer på den faktiske effekten de ulike lederne har på sine omgivelser.
I dagens verden er det ingen modell for ledelse som kan garantere suksess
– Etter hvert som ledere får mer ansvar eller klatrer på karrierestigen, vil rollen deres handle stadig mindre om å gjøre ting selv, men dreie seg mye mer om å skape et riktig miljø, eller et godt «operativsystem» (OS) slik at andre mennesker evner å levere godt, påpeker Kinley.
Dette «operativsystemet» ditt avgjør ifølge forfatterne hva slags virkning du har på menneskene og prosessene rundt deg, og det miljøet dette skaper.
– Det er altså forholdet du har til menneskene rundt deg, til teamet ditt, dine kolleger og samarbeidspartnere, og arbeidsmåtene du etablerer med dem, som blir viktigst, ikke deg selv, understreker Kinley.
Og etter hvert som den eksterne konteksten utenfor organisasjonen har blitt mer global, kompleks og er i stadig endring, blir det også viktigere å kunne skape det rette interne operativsystemet for medarbeidere, kunder og samarbeidspartnere, heter det i boken han og Shlomo Ben-Hur har skrevet.
Trygghet og tillit
Nikolas Kinley mener det lynraske informasjonssamfunnet vi har i dag, skaper et sterkt behov for tygghet, også på arbeidsplassen.
– Sosiale medier har endret kommunikasjonshastigheten og folks tilgang til informasjon enormt. Men det har også gjort folk mer bevisste på behovet for å administrere informasjon, for eksempel er man i dag svært opptatt av hvordan egen virksomhet «ser ut» ut på nettet, sier Kinley.
Dessuten er mange opptatt av farene som følger ved å være for åpne, framhever han. Det er lett å bli misforstått, og en uheldig formulering kan få enorme konsekvenser på svært kort tid.
– Disse brede kulturelle endringene stopper ikke ved kontordøren. Også innenfor virksomheter blir folk mer forsiktige med hva de sier og reaksjonen det kan fremkalle, sier Kinley og trekker fram at nyhetene er fulle av historier om varslere som sier at de prøvde å advare selskapene sine om farene ved noe, før katastrofen rammet.
– I møte med dette har det blitt viktigere enn noensinne at moderne ledere er i stand til å skape et miljø av tillit, der folk føler seg trygge til å si de tingene som må sies, slik at de riktige beslutningene blir tatt, sier lederbokforfatter og rådgiver Nikolas Kinley.