Foto

elenabs/Istockphoto

Jobbe på ulike steder til ulik tid – 4 prinsipper som påvirker produktivitet ved fleksibelt arbeid

Publisert: 28. desember 2020 kl 08.00
Oppdatert: 5. januar 2021 kl 18.34

LEST OM LEDELSE. Lynda Gratton, professor i ledelse ved London Business School, oppfordrer i et innlegg hos MIT Sloan Management Review organisasjoner til å ta fleksibelt arbeid et steg videre.

Det er blitt større fleksibilitet rundt hvor og når ansatte jobber. Pandemien har selvfølgelig vært viktig årsak til dette.

Nå er imidlertid også på tide at arbeidsgiverne også bli seg mer bevisste hvorfor de evetuelt vil velge ulike former for fleksibelt arbeid på kort og lang sikt, mener professoren.

 Vurder fordeler og ulemper ved ulike tider og steder å jobbe på

Gratton oppfordrer ledere til å vurdere både fordeler og ulemper ved ulike tider og steder å jobbe på.

Hun oppfordrer ledere til å gi rammer som fremmer produktivitet, istedenfor å hemme den.

Hun skisserer i innlegget sitt fire prinsipper/råd; her ledsaget av noen av begrunnelsene hennes:

Saken fortsetter under annonsen
  • Innrett kontorarealet på en måte som forsterker samarbeidet
    Å jobbe på kontoret kan fremme samarbeid fordi det er lettere å skape tillitsfulle ansikt-til-ansikt relasjoner, skriver Gratton. Ulempen med å jobbe på kontoret, kan for noen være en lang og energitappende pendlervei. Ett selskap professoren samarbeider med, poengterer at det er viktig at kontorlokalene faktisk er designet for samarbeid – hvis dét er hensikten. Det samme selskapet bruker de åpne delen av kontoret aktivt, og oppfordrer folk til å møtes der.

  • Gjøre det å jobbe hjemmefra til en energikilde
    Gratton viser til at produktivitet og energi henger sammen, og minner om at folk som jobber hjemme har kunnet bruke pendlertiden de sparer til å skaffe seg mer fysiske energi gjennom eksempelvis trening. Mentalt kan de få påfyll ved å bruke mer tid med familien osv. Et av selskapene hun jobber med bruker virtuelle plattformer ikke bare til jobb-oppgaver, men også til sosialt samvær. De er også svært opptatt av å ikke mist målet med arbeidet av syne. De følger opp de ansatte, med blant annet en-til-en-samtaler og månedlige rapporter.

Produktivtet og energi henger sammen

  • Dra fordel av selvstendig arbeid – for å skjerpe fokus
    For noen oppgaver er fokus og konsentrasjon viktig for produktiviteten. Dette gjelder ikke minst komplekse oppgaver. Gratton er opptatt av at fleksibelt arbeid ikke bare handler om sted. Det handler også om tid. Hun argumenterer for at arbeidsgiver bør legge til rette for at medarbeidere får satt av tid til å jobbe uforstyrret og konsentrert i perioder. I ett av selskapene hun følger har de egne systemer for at ansatte kan sette av et visst antall timer – tilpasset oppgavene – til å jobbe konsentrert for seg selv.

  • Bruk synkronisert arbeidstid til oppgaver som krever koordinasjon
    Andre oppgaver krever teamarbeid og koordinering. Kanskje handler det om å dele ideer her-og-nå for å klare å være innovative. Man er avhengige av dialog og løpende tilbakemeldinger. Dette kommer gjerne naturlig når folk er på samme sted – les arbeidsplassen – til samme tid. Noen selskaper bruker systemer og programvare aktivt i håp om å oppnå noe av det samme. I én virksomhet Gratton samarbeider med, blir ansatte bedt om å sette av tid til online-dialog.

    Enhver organisasjon må finne sine løsninger og tenke igjennom hvordan de skal jobbe med energi, fokus, koordinering og samarbeid for å få best mulig produktiviteten, skriver Gratton.

    Hun råder ledere som skal jobbe med dette til å ikke gå for fort fram. Eksempelvis erfarte ett selskap hun jobber med at ansatte etter et halvt år med hjemmekontor ønsket seg tilbake til kontoret. 

    Det er mye vi ikke vet om fleksibelt arbeid, og Gratton råder organiasjoner til å eksperimentere og til å dyrke fram ledere som er flinke til å håndtere fleksible arbeidsmåter. 

    Lynda Gratton mener ulike, fleksible måter å jobbe på, krever en ny form for bevissthet fra ledere.

    «For ledere betyr det å være empatiske, og å lytte til individuelle behov, men også å være kreative i utvikle løsninger», skriver hun.