Hodejegere har blitt pengesluk for staten
Dag og Tid har gransket statens utgifter knyttet til hodejegere som får i oppdrag å rekruttere ledere.
De siste årene har den norske stat i økende grad tatt i bruk dyre hodejegere i jakten på rett lederkandidat. Likevel viser avisens undersøkelse at de fleste rekrutteringsprosessene har endt med ansettelse av en intern kandidat.
-
LES OGSÅ: Slik kommer du i hodejegernes sikte
Avisen har snakket med flere eksperter som retter sterk kritikk mot praksisen og kalle det «unødvendig pengebruk og en feig måte å ha ryggen fri».
– Hodejegerbransjen er storindustri med store penge involvert, sier spesialist i organisasjonspsykologi Paul Moxnes til avisen.
Prislapp på flere hundretusener
Det siste året har Justisdepartementet leid inn hodejegere i arbeidet med å tilsette ny politidirektør, ny PST-sjef og ny riksadvokat.
Departementet betalte Amrop Delphi 230.000 kroner for å finne ny politidirektør – som de fant i PST. Her var det bare en reell søker – Marie Benedicte Bjørnland.
Samme konsulentselskap fikk også 200.000 kroner for å finne ny PST-sjef, hvor det bare var en reell søker – Hans Sverre Sjøvold.
Prislappen for å finne ny riksadvokat kom på 195.000 kroner til konsulentselskapet Backer Skeie, hvor det var to aktuelle kandidater.
Politidirektoratet brukte hodejegere for å finne ny politimester i Oslo. Her betalte de 245.000 kroner til Amrop Delphi for å finne rett kandidat blant fire reelle søkere.
Høyesterett brukte konsulentfirma for å tilsette ny direktør til en prislapp på 296.00 kroner og Stortinget engasjerte hodejegere for å finne ny sivilombudsmann.
I 2016 brukte også Statsministerens kontor for første gang hodejegere for å finne ny regjeringsråd hvor de betalte 175.000 kroner, men endte likevel opp med å ansette en av ekspedisjonssjefene ved kontoret.
Tester for ekstra cash
Moxnes mener det er blitt mer vanlig å outsource slike rekrutteringsoppgåver. En av grunnene er at det er enklere å skylde på andre dersom rekrutteringen ikke er vellykket.
I tillegg slipper oppdragsgiver å bruke tid og krefter på rekrutteringsprosessen.
-
LES OGSÅ: Slik rekrutterer du og beholder talenter
Moxnes er også kritisk til såkalte personlighetstester. Særlig når det kun er snakk om en reell søker til stillingen.
– Dersom man tar i bruk tester når det bare er en søker til stillingen, må det bare være for å tjene ekstra penger.
Han mener det er på høy tid at personopplysningsloven blir innstrammet slik at det ikke vil være fritt fram for hodejegere å bruke slike tester i rekrutteringsarbeid, spesielt når forskingen viser at slike tester har liten eller ingen verdi.