Nå kan du få sparken gjennom en videosamtale
Tusenvis har mistet jobben som følge av koronakrisen. Enda flere ble permitterte da landet stengte ned.
Ledere har måtte ta mange vanskelige samtaler med sine ansatte – noen også på video fra hjemmekontoret da kontorene har vært stengt.
Den amerikanske fotografen og helse-skribenten Deborah Copaken har skrevet åpenhjertig i magasinet The Atlantic om det å få sparken over Zoom.
Hun beskriver hvordan den tårevåte leveringen av oppsigelsen og mangelen på ikke-verbale hint og øyekontakt forsterket den surrealistiske situasjonen.
– Vi var flytende piksler på en skjerm. Hadde vi alle tre sittet i samme rom kunne vi sammen ha delt på smerten. Nå ble jeg sittende igjen med smerten alene i et rom, skriver hun.
«Avslutt møtet»
Spørsmålet er om det er innafor å gi ansatte fyken over video-møter.
HR Norge-sjef Even Bolstad forteller at det juridisk sett ikke er noe problemer med å gjøre både kartlegging i forkant, samtale om endelig utfall, så vel som eventuelle forhandlinger i etterkant digitalt.
Når det er sagt, understreker han at oppsigelse handler om så mye mer enn jus. Ikke minst handler det om kommunikasjon og psykologi.
– Da er kroppsspråket viktig – det samme er det å kunne fange opp ting som skjer etter at man digitalt trykker «avslutt møtet», sier han.
– Er det greit å gi ansatte sparken over video?
– «Greit» er et vanskelig ord. Å bli sagt opp er uansett tøft. For noen kan det være en livskrise. Og selv om det ikke er lederen som blir hardest rammet, er det å måtte si opp noe av det de fleste ledere beskriver som det verste de er med på.
– Det oppleves som regel mindre jævlig når oppsigelsene skyldes «virksomhetens forhold». Og om man er en av flere, vil de fleste som blir rammet oppleve det som lettere enn om man er bare en, sier Bolstad.
Innafor med video
Når virksomhetene styrer nedbemanningsprosesser, vet de at oppsigelsen må formidles før månedsslutt.
– Gitt at man går mot månedsslutt, at medarbeiderne er etablert på hjemmekontor og at de er psykologisk forberedt på at det er oppsigelser på gang, kan det å bli «innkalt» fysisk til kontoret i seg selv være en belastning.
HR Norge-sjefen mener at oppsigelser over video overhodet ikke optimalt, men legger til at «Teams eller Whereby fungerer slett ikke så ille».
– Jeg tror nok at langt flere vi oppfatte det som «innafor» å gjøre det på video nå enn hva som er tilfellet for to måneder siden.
Stigmatiserende
Even Bolstad forklarer at de samme rådene som gjelder for vanlige oppsigelse også gjelder over video.
– Sett av god tid. Ingen møter direkte «vegg i vegg» og legg inn noen minutters buffer. Lytt. Gi mulighet for å komme tilbake med spørsmål. Være tydelig, klar og fortelle hvordan oppsigelsen blir fulgt opp skriftlig. Følg opp skriftlig ganske så umiddelbart. Generelt gjelder også her å ha et varmt hjerte og kaldt hode, sier han.
Hva kan de negative konsekvensene av å gjøre en oppsigelse over video være?
– Jeg husker fremdeles et selskap som kommuniserte oppsigelse med ansatte via SMS. Det må være minst 15 år siden. Men stigmaet sitter der fortsatt, også blant dem som aldri har hørt historien.
Fremdeles har denne virksomheten et litt dårligere rykte hos studentene enn selskapene de konkurrerte side ved side med for en del år siden.
– Dette til tross for at få i dag kobler at selskapet gjennomførte nedbemanningene på en måte mange mener var unødvendig og lite medmenneskelig.
Bolstad forklarer at de fleste av oss har et sett av psykologiske forsvarsmekanismer i lomma. Å kunne skylde på noen andre, er en av de mest velbrukte.
– Jeg kan fort se for meg at det å bli sagt opp i en videosamtale åpner en ekstra mulighet for å beklage seg over virksomheten. Til seg selv, så vel som omgivelsene. Oppsigelser kan uansett påvirke merkevaren til virksomheten. Dersom den oppsagte kleber en historie om at ting skjedde på «ikke-OK måte», er man ekstra utsatt.