Han gir Erna Solberg flyskrekk
KOMMENTAR. Styrelederen og eieren av det ungarske lavprisselskapet er prototypen på alt vi ikke liker i norsk arbeidsliv: Høylytt og brautende, med en selvsikkerhet på linje med Djengis Kahn. Og verst av alt: Han sier rett ut at han hater fagforeninger. Han mener de er "barnslige", at de dreper selskapene og kun tenker på seg selv.
Slike uttalelser har fått en lang rekke norske fagforeninger til å vedta boiktott av WizzAir, og ikke bare fagforeninger:
Fra Stortingets talerstol har statsminister Erna Solberg denne uken selv sagt at hun ikke kommer til å fly med Váradis selskap, nettopp fordi han nekter sine ansatte å organisere seg.
Det lukter litt som da den tyske butikkjeden Lidl etablerte seg i Norge for noen år siden. En storstilt satsing som endte i fiasko fordi man ikke evnet å ta hensyn til kulturen i norsk arbeidsliv. Og selv om det nok kan debatteres heftig om både fagforeninger og lønnsvilkår, så er nordmenn ganske kritiske til utenlandske virksomheter som prøver å fortelle oss hvordan ting egentlig må gjøres.
Han sier rett ut at han hater fagforeninger. Han mener de er "barnslige", at de dreper selskapene og kun tenker på seg selv
Men det er ikke bare i Norge Váradi har møtt på reaksjoner. I Tyskland for eksempel, går også debatten om fagforeningsnekt høyt. Og som den taletrengte ungareren sier om SAS og Norwegian her i Norge, sier han om Lufthansa i Tyskland: Fagforeninger dreper business.
Blir det for mye bråk, så har han en løsning. Han bare stikker, og etablerer seg et annet sted.
«Hvis fagforeningene prøver å `ta og drepe oss´ så bare stenger vi sjappa og drar videre. Det er skjønnheten ved å drive et flyselskap. Vi kan bare flytte flyene våre til et annet sted».
József Váradis historie er særegen, og han liker nok å spille på den. Han ble født i den ungarske byen Debrecen i 1965 og vokste opp under «svært trange kår».
Faren deltok i den ungarske oppstanden mot det sovjetrussiske kommuniststyret i 1956, og ble kastet i fengsel.
Når Váradi ble 18 år dro han til Budapest for å studere økonomi. Etter hvert fikk han jobb hos den internasjonale merkevaregiganten Procter & Gamble, hvor han i løpet av en tiårsperiode steg i gradene og ble leder for selskapets virksomhet i hele Øst-Europa.
I 1999 ble han sjef for det statlige ungarske flyselskapet Malév, som i årevis slet tungt økonomisk. I 2003 fikk Váradi nok av staten. Han sluttet i Malév og startet WizzAir. Og i løpet av kort tid klarte det nye selskapet å redusere Malévs markedsandel i Ungarn med mer enn en tredjedel.
Siden har ikke József Váradi sett seg tilbake. Med hovedkontor i Budapest har WizzAIr etablert seg i en lang rekke europeiske land, og er i dag det raskest voksende lavpris-flyselskapet i verden.
Váradi er Ungarns 34. rikeste person, og sies å være blant de mest innflytelsesrike. Også hans kone, Kinga Bóta, nyter respekt i hjemlandet. Hun er tidligere verdensmester og OL-sølvvinner i kajakk. En av hans sønner er blant Ungarns beste i tennis.
József Váradi settes nok mer pris på i Øst-Europa enn i Norge og Tyskland. Han ble kåret til «CEO of the Year» i Sentral- and Øst- Europa i 2018. Han er også kåret til «årets flyselskapsleder i verden».
Nå har han altså landet i Norge. Så får vi se hvor lenge det varer.