Foto

HR Norge

Ledere deler boktips

Går for skjønnlitterære lydbøker

Publisert: 12. juli 2021 kl 08.10
Oppdatert: 9. august 2021 kl 11.24

Boktips til årets sommerferie. Dagens Perspektiv har bedt et knippe ledere/fagfolk innen ledelse om å dele sine beste boktips for sommeren – skjønnlitteratur eller fag. 

Even Bolstad anbefaler én Guillou-serie, én bok av Zeshan Shakar, én krigsheltbok av Dag Christensen og én fagbok: 

«Brobyggerne», av Jan Guillou (Vigmostad Bjørke). Dette er den første boken i serien «Det store århundret»

«Dette er andre lange ferien etter korona. Hvis ferie er å gjøre noe annet, vil jeg derfor anbefale nettopp det. Adspredelse i stedet for mer fag og mer korona.

Gå for skjønnlitteratur og god storytelling.

Den andre anbefalingen er format. Mange sliter med å sette av tid til å sette seg ned og dedikere seg 100 prosent til skjønnlitteratur. Jeg er en av dem, har etter hvert blitt sterk fan av lydbøker og er virkelig glad i Storytel-abonnementet mitt. Ikke minst fordi det lar seg kombinere med andre aktiviteter.

På senhøsten startet jeg opp med «Brobyggerne» av Jan Guillou, som forteller en spennende historie om flinke, fattige gutter fra en fiskerfamilie på Vestlandet, som tilfeldigvis kom under vingene til bergenske velgjørere, fikk utviklet ingeniørtalentet sitt og som endte opp med å bygge Bergensbanen. I tillegg til svært mye annet.

Skal man sykle Rallarvegen i sommer, er denne boken et «must».

Saken fortsetter under annonsen

Det var først etter hvert jeg oppdaget at dette var første bok i én serie på ti, «Det store århundret». Nå er jeg i ferd med å avslutte nummer syv, og skal gjøre unna de tre siste i sommerferien.

Vi følger slekten Lauritzen helt frem til egen tid, gjennom klassereiser, med store sosiale spenninger, i medgang og motgang, på godt og vondt. Alt vevet inn i en historisk kontekst hvor vi også får demonstrert hvordan historien alltid har minst to sider.

En fin dimensjon er hvordan vi får synliggjort at vinnerne og de som er autoriteter i sin tid – det vil si de som vanligvis skriver historien – slett ikke alltid er de som fortjener mest sympati.

Jan Guillou er en leken, underholdende men samtidig samfunnskritisk og grundig historieforteller. Konteksten personene er skrevet inn i er bygget på bunnsolid research.

Jeg liker derfor å tro at jeg har lært en del underveis også. Halvard Djupvik leser bøkene på norsk, og gjør en glimrende jobb.

For meg har dette vært godt å ha i ørene under ski –, sykkel- og bilturer på senvinter og vår, også for å koble av og få distanse til jobb som det har blitt mer enn nok av i perioden.

Jeg er overbevist om at bøkene fungerer utmerket til sommerbruk også.

Saken fortsetter under annonsen

På høsten i fjor fikk jeg også endelig hørt «Tante Ulrikkes» vei av Zeshan Shakar.

Foto

«Tante Ulrikkes vei», Zeshan Shakar (Lydbokforlaget / Gyldendal).

Den er glimrende, og anbefales særlig for oss som kanskje i for stor grad har krøpet inn i en blendahvit boble av mer eller mindre vellykkede mennesker på Oslo vest.

Shakar har også kommet med en oppfølger jeg er spent på.

Et annet tips er «Hemmelig agent i Norge» av Dag Christensen, om krigshelten Hugo Munthe-Kaas. Den er annerledes, men også spennende og lærerik.

Og skulle savnet etter faglitteratur bli for sterkt, så er «En klok beslutning» av kloke Nils Tore Meland et godt valg.