Flere kvinner leder statlige selskaper
Staten er helt eller delvis eier av 73 selskaper. Det gjelder for eksempel helseforetakene og Posten, der staten er eneste eier, og selskaper som Telenor, DNB eller Equinor, der staten eier deler av aksjene.
Hvert år publiserer næringsdepartementet «Statens eierberetning», en årsrapport om de disse selskapene og hvordan staten følger opp sitt eierskap.
-
Les også: Statens eierberetning for 2019: Dette tjener toppsjefene i selskapene eid av staten.
4 av 10 toppsjefer er kvinner
En av de største nyhetene i år var en betydelig økning i kvinnelige ledere.
– Vi ser en markant økning av kvinnelige ledere i de statlige foretakene. Nå er det 40 prosent kvinnelige administrerende direktører, det er en økning fra året før på 11 prosentpoeng, fortalte næringsministeren på pressekonferansen da hun presenterte beretningen.
Det er en økning fra året før på 11 prosentpoeng
Dette er betydelig høyere enn de børsnoterte selskapene ellers. En kartlegging Dagens Perspektiv gjorde ved slutten av 2019 viste at bare 6 av de 50 største selskapene på børsen ledes av kvinner. Det tilsvarer en andel på 12 prosent.
Samme trend blant styreledere og ledergrupper
Kartleggingen i Dagens Perspektiv viser også at alle de tre kvinnene som fikk jobben som toppsjefer i disse største selskapene i 2019 ble ansatt i statlige foretak. Det var Kjerstin Braathen i DnB, Sonja Horn i Entra og Hilde Merete Aasheim i Hydro.
Det har blitt flere kvinner også blant styrelederne og ledergruppene i de statlige foretakene, viser eiermeldingen.
Andelen kvinner i ledergruppene er på 42 prosent, en økning på to prosentpoeng siden året før. Og andelen kvinnelige styreledere har økt fra 43 til 44 prosent.
41,5 mrd kroner i utbytte
Blant hovedtallene i årets eierberetning gikk det også fram at verdien av statens eierandel i disse selskapene i 2019 var nesten tusen milliarder kroner. Staten fikk et utbytte på 41,5 milliarder kroner, omtrent på nivå med gjennomsnittet de siste fem årene.
Eierberetningen viser at avkastningen fra de børsnoterte statlige selskapene i 2019 var på 3,9 prosent, noe høyere enn året før. De siste fem årene har avkastningen til de statlige selskapene i snitt ligget litt over selskapene på Oslo børs generelt.
Mens avkastningen på Børsen de siste fem årene i snitt var på 10,3, ga de statlige børsnoterte selskapene i samme periode en avkastning i snitt på 11,3 prosent.