Endringene vi tar med oss etter krisen
Hvilke endringer har koronakrisen brakt oss? Hva vil gå over når krisen er over og hvilke endringer blir varige?
Dagens Perspektiv tok kontakt med Ole Petter Nyhaug, som forsker på trender i forbrukeratferd hos Opinion, for å ta en titt i spåkula.
Fra krise til varig omstilling
Dagens Perspektiv har sett nærmere på veien fra akutt koronakrisehåndtering til mer langsiktig endringsledelse.
- BI-forsker Helene Colman: – Utfordringen er å fange opp viktige endringer.
- Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund – Ikke glem de lange trendene
- – Usikre tider krever beinhard prioritering, sier Berkeley-professor Morten Hansen.
- Endringene vi tar med oss etter krisen, ifølge trendforsker Ole Petter Nyhaug i Opinon.
Eksplosjon i netthandel
Nyhaug understreker at det er veldig store forskjeller på hvordan koronapandemien akkurat nå slår ut for folks hverdagsliv. Den største endringen som treffer de fleste er de direkte konsekvensene av myndighetenes nedstengning.
– Folk holder seg mer hjemme og reiser mindre, slik de er pålagt, sier han.
Nordmenns handlevaner har blitt kraftig påvirket av krisen.
– Netthandelen har økt dramatisk. Folk shopper mer enn noensinne. Men nå handler de hjemmefra eller i lokale butikker framfor å reise lengre, forteller han.
Nå handler de hjemmefra eller i lokale butikker framfor å reise lengre
Vil tilbake til butikkene
Men handlevanene våre er noe av det som vil gå tilbake til normalen etter korona, spår han. Så snart nedstengningen opphører, tror han folk vil strømme tilbake til butikkene.
– Vi så det i sommer, da det ble åpnet mer opp. Folk kom raskt tilbake og det ble et rush til kjøpesentre og butikker.
Selv om handelen gikk tregt på vårparten, kan det faktisk ende som det beste året noensinne for mange kjøpesentre og butikker, forteller han.
– Også de unge oppgir at de savner å dra på shopping. Det er en sosial aktivitet som mange setter pris på, sier han.
Så selv om det er en sakte, langsiktig trend fra butikk til nett, har han liten tro på at koronapandemien vil ha varig effekt på folks handlevaner.
Også de unge oppgir at de savner å dra på shopping
Oppsamlet reisebehov
Det samme gjelder feriereiser. Også der ser Nyhaug et oppsamlet behov under pandemien, som kan få utløp når reiserestriksjonene oppheves.
– Folk gleder seg til å kunne reise igjen, så jeg forventer et rush av utenlandsreiser når folk kan reise fritt rundt i verden igjen, sier han.
Han advarer likevel om at det kan ta tid før vi kommer dit.
– Ingen vet jo hvordan dette vil utvikle seg, om vi bekjemper viruset en gang for alle. Det kan ta flere år, viruset kan komme tilbake jevnlig som en sesonginfluensa eller det kan være lokale utbrudd i deler av verden som man må holde seg unna, beskriver han.
Smittevern kommet for å bli
Reiselivsbransjen må derfor belage seg på usikre tider i lang tid framover, ifølge Nyhaug.
Det samme gjelder kultur og arrangementsbransjene.
– Alle som lever av å samle mennesker kan ha en uforutsigbar framtid nå. Det er når folk samles at smitten spres. Lykkes vi ikke med å bli kvitt viruset helt, så kan det komme utbrudd og nye begrensinger innimellom fremover også, sier han.
En varig effekt av koronakrisen tror han vil bli den økte bevisstheten om hverdagshygiene.
– 85 prosent av befolkningen sier de tror økt håndvask og bruk av håndsprit vil bli en fast vane. Under pandemien har vi sett at det har stor forebyggende effekt på mange sykdommer, sier han.
Alle som lever av å samle mennesker kan ha en uforutsigbar framtid nå
Både arbeidsplasser, butikker og andre offentlige steder må nok derfor belage seg på å legge til rette for godt smittevern framover, tror han.
Har lært hvor viktig det sosiale er
Mange har pekt på at koronapandemien har forsterket digitaliseringen av arbeidslivet. Nyhaug tror at mange har lært å mestre nye digitale verktøy, og at noe av møteplassene i arbeidslivet vil foregå digitalt, også etter pandemien.
– Nå har utgangspunktet blitt at man møtes på Teams, hvis ikke noe annet er avtalt. Du trenger ikke reise til en annen by for å delta på et møte lenger, sier han.
Likevel mener han at noe av det viktigste koronatiden har lært oss er betydningen av det sosiale livet. Han tror vi bare har begynt å se konsekvensene av den økte isolasjonen under pandemien, og effektene det har på stress, uro og ensomhet.
– Mange kjenner på det nå, at de savner å møte kolleger og venner, sier han.
Nå har utgangspunktet blitt at man møtes på Teams, hvis ikke noe annet er avtalt
Dette er noe arbeidsgivere bør være veldig bevisst på fremover, ikke minst hvis det blir mer digital samhandling framfor fysiske møter også etter pandemien, mener han.
– Ledere må være ekstra oppmerksomme på det sosiale, hvis man ser hverandre mindre enn før. Alle har behov for å møte andre mennesker for å ha det bra, sier han.