– Jobben surrer rundt i hodet mitt hele tiden, forteller Ida Eliassen-Coker. Men hun har fått mer tid til familie, hund, katt, marsvin og ponni etter at hun sa fra seg den tradisjonelle jobben og startet for seg selv.

Foto

Ingeborg Eliassen

– En lettelse å kunne styre dagene selv

Publisert: 29. oktober 2020 kl 14.04
Oppdatert: 30. oktober 2020 kl 14.33

–Jeg har vært frilanser eller ledet min egen virksomhet gjennom det meste av karrieren. Det har gitt meg mulighet til å styre hverdagen selv. Det er mye verdt for meg, forteller Ida Eliassen-Coker.

Hun er en av kvinnene bak magasinet Altså, som ble lansert på forsommeren ifjor. Konseptet var et kvinnemagasin uten reklame eller retusjering, som hoppet over det digitale og bare publiserte på papir. Et prosjekt mange vil mene det var høyst usikkert om de ville få til å gå rundt.

Eliassen-Coker forteller at hun har valgt selvbestemmelse framfor trygghet gjennom det meste av karrieren sin.

Når jobben påvirker livet

Dagens Perspektiv ser nærmere på hva arbeidslivet har å si for livskvaliteten vår. 

Strakk ikke til

Hun prøvde seg i det ordinære arbeidslivet i en kort periode, som kommunikasjonsansvarlig i Human-Etisk Forbund. På den tiden hadde hun barn på ett og fem år, og kombinasjonen viste seg å fungere dårlig.

– Jeg følte konstant at jeg ikke strakk til, verken på jobb eller hjemme. Jeg gikk i minus på timelistene, fikk dårlig samvittighet når jeg hastet hjem til henting i barnehagen og halset rundt for å rekke alt, beskriver hun.

Saken fortsetter under annonsen

Hun understreker at hun hadde fleksible sjefer og ikke jobbet mer en normal arbeidstid. Likevel følte hun seg konstant under press.

Da vikariatet hennes var over etter halvannet år, ble hun frilansjournalist.

Ikke trygghetssøkende

– Det var en helt annen tilværelse. Det var en utrolig frihet å kunne styre dagene selv og ikke føle meg ansvarlig overfor noen andre enn meg selv og ungene, beskriver hun.

Foto

– Jeg tror det gjør folk mer motiverte og tilfredse når de ikke får ting tredd nedover hodet, sier Ida Eliassen-Coker. Foto: Thea Agnethe Eriksen

– Var du ikke bekymra for ikke å få oppdrag til å ha nok å leve av?

– Jeg har aldri vært så bekymra eller trygghetssøkende av meg. Jeg syntes bare det var en lettelse, forteller hun.

Saken fortsetter under annonsen

Siden har hun aldri lengtet tilbake til faste rammer og månedlige lønnsslipper.

– Jeg takler dårlig å bli hersa med. Det at noen skal bestemme over meg bare fordi de har en lederrolle, det liker jeg dårlig, medgir hun.

Motiverende å utvikle noe selv

SSBs rapport Livskvalitet i Norge 2020, som kom i begynnelsen av oktober, bekrefter at muligheten til å påvirke egen arbeidshverdag har stor betydning for hvor fornøyde folk er med livet sitt.

Jeg har aldri vært så bekymra eller trygghetssøkende av meg

Eliassen-Coker tror det handler om et grunnleggende menneskelig trekk.  

– Vi finner vel mer mening i det vi gjør hvis vi er med på å bestemme det selv. Når vi ikke får ting tredd nedover hodet, men får være med å utvikle og lage noe selv. Jeg tror det gjør folk mer motiverte og tilfredse, sier hun.

Saken fortsetter under annonsen

Hun medgir at jobben hun har i dag, som sjefredaktør for Altså, ikke er fullt så fleksibel som frilanstilværelsen hun levde tidligere. Nå er det flere som er avhengige av at hun til stede på kontoret eller tilgjengelig på andre måter.

Som leder prøver hun likevel å gi både seg selv og de andre ansatte friheten til å veksle på hvor og hvordan de jobber.

– Jeg forsøker å vise folk respekt og gi masse frihet. Jeg har ingen interesse av å telle timer, men har tiltro til dem og prøver å la dem gjøre jobben sin. Det gir mye mer eierskap til prosjektet også, sier hun.

– Hva er det beste ved den jobben du har nå?

– Den gir mening. Jeg har alltid ønsket å utgjøre en forskjell, å bety noe i den store sammenhengen. Nå ser jeg at det vi gjør endrer hverdagen til folk og måten de ser verden på. Det er supermotiverende, beskriver hun.

 Jeg har ingen interesse av å telle timer, men har tiltro til dem og prøver å la dem gjøre jobben sin

Gråt mens de andre badet

Saken fortsetter under annonsen

Å lede en bedrift i oppstartfasen kan likevel være ganske krevende, medgir redaktøren.

For å redde økonomien måtte de i sommer få inn aksjonærer med friske midler, og det endte med at Eliassen-Coker måtte jobbe gjennom hele sommeren og ikke rakk å ta noe ferie.

– Jeg kunne plutselig ikke ta meg fri, jeg var nødt til å håndtere det som sto på. Vi hadde leid hytte og alt. Mens de andre var ute og bada, satt jeg og grein over e-posten med regnskaper og dokumenter, forteller hun.

Jobben surrer i hodet hele tiden

Selv om redaktørjobben til tider er krevende, opplever hun den ikke som utmattende.

– Først og fremst får jeg energi av jobben. Men jeg passer på å sette grenser for meg selv. Jeg trenger mye søvn og fungerer ikke foran skjerm lenger enn en normal arbeidsdag, sier hun.

Hun skrur av varsler for e-post når hun går hjem fra jobb, skrur av telefonen om natta og sletter som oftest Facebook og Instagram fra telefonen i helgen. Men likevel medgir hun at jobben ofte følger med henne på fritida.

Saken fortsetter under annonsen

– Jobben surrer rundt i hodet mitt hele tiden. Jeg går og tenker på nye ideer og problemstillinger, det er det ikke så lett å skru av.

Når hun ikke jobber tilbringer hun stort sett tiden med mann, to barn i barneskolealder, og skal i tillegg holde styr på en hund, en katt, et marsvin og en ponni.

– Familien og alle dyrene hjelper meg å kople av når jeg har fri, smiler hun.