Her holder Nils Arne Eggen talen som skulle vise seg å bli tungen på vektskålen i valg av styreleder for Rosenborg.
Foto
Ole Martin Wold / NTB scanpix
Koteng får fortsette i RBK

En håndsrekning fra gode venner ble avgjørende

Publisert: 14. februar 2020 kl 11.27
Oppdatert: 14. februar 2020 kl 14.09

Han har blitt utskjelt av supporterne, har hatt uheldige medieopptredener og ble vraket av valgkomiteen for en ny periode som styreleder. Fremtiden som leder for Norges største fotballklubb så dyster ut for Ivar Koteng, eiendomsmilliardæren som ikke har skydd konflikter i sine åtte år som styreleder for klubben.

Men da Rosenborg avholdt sitt årsmøte torsdag kveld hadde det skjedd en rekke ting i kulissene i forkant av møtet. Ifølge Koteng hadde han mottatt så mange henvendelser fra støttespillere at han valgte å snu på flisa – og tok opp kampen om vervet, til tross for at han tydelig signaliserte at han ikke ville kjempe for det da valgkomiteens innstilling var klar. Motkandidatene var leder for Trønderenergi (Rosenborgs sponsor) og den overraskende kandidaten som ble spilt inn rett før årsmøtet, Tore «på sporet» Strømøy.

Foto
Det ble to nye år for styreleder Ivar Koteng i Rosenborg etter et dramatisk årsmøte torsdag. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix.

Med stadig økende støtte kastet ikke Koteng bort tiden før årsmøtet. Lynraskt booket han et møte med valgkomiteens kandidat, Ståle Gjersvold. I etterkant av møtet ble media gitt informasjon om at Koteng kunne få fortsette i styret likevel, men i en styremedlemsrolle, dersom Gjersvold tok hjem seieren på årsmøtet. Gjersvold selv var taus.

Eggens støtte avgjørende

På dette tidspunktet skjønte Koteng at støtten til hans kandidatur var så stor at det å gå hele veien ble realistisk. Han hadde allerede Rosenborg-legender som Nils Arne Eggen, Rune Bratseth, styrets nestleder Leif Inge Nordhammer og tidligere styreleder Finn Hellandsjø i ryggen. Det skulle vise seg å bli viktig.

Seieren kom etter at Nils Arne Eggen energisk talte til årsmøtet. Der var han tydelig på at han ikke ga sin støtte til Gjersvold som ny leder i den neste perioden. Beskjeden hans var klokkeklar, ifølge VG:

Saken fortsetter under annonsen

– Ståle – din tid kommer. Du må lære deg til hva det vil si å være «Rosenborger».

Eggen mente Koteng var rett mann for jobben, og at han har utviklet segi rollen.

– Ståle får sin tid. Men akkurat nå skal «n’Ivar» fortsette, sa Eggen.

Gjersvolds tilhengere pekte på den unødige støyen rundt klubben, og Kotengs rolle i denne.

– I RBK har det vært mer støy i 2018 og 2019 enn i resten av klubbens 95 år gamle historie, sa tidligere spiller og mangeårig medlem Erling Næss da han gikk på talerstolen.

Det ble jevnt, men til slutt stakk Koteng av med seieren med 331 mot 244 stemmer. 17 stemmer ble kjent ugyldig.

– Kulturkamp

Saken fortsetter under annonsen

Lederrådgiver og tidligere idrettsleder, Jørn Bue Olsen, mener årsmøtet i RBK gjenspeiler en kulturkamp. Den ene delen av kulturbærerne gikk seirende ut av kampen, takket være sin posisjon i klubben.

– Nils Arne Eggen holdt et flammende innlegg. Han er en legende i klubben, det nærmeste man kommer en Gud. Men selv om Eggen har vært en fabelaktig trener, trenger han ikke å vite best hva som gagner klubben ledelsesmessig. Som styrecoach er han et ubeskrevet blad. Dette er en vanlig feil som gjøres i norske organisasjoner. Man tror at folk som er dyktige innen ett felt, også er dyktige på andre ting. Det er ingen automatikk i dette, sier han.

Bue Olsen mener også at heftelsene ved valgkomiteens kandidat, Ståle Gjersvold, som behagelig nok for Koteng ble slått opp i VG dagen før årsmøtet, kan ha spilt inn når styrelederen skulle velges.

– Gjersvold hadde heftelser ved seg, både som leder for vindmølleparken og at selskapet han leder er sponsor for Rosenborg. Det er krevende at styrelederen er daglig leder i en bedrift klubben har sponsoravtale med, men dette kan i enkelte tilfeller være greit, forklarer han.

Han påpeker at det var Gjersvold, med sine kvaliteter, valgkomiteen foreslo – ikke konsernsjefen og lederen av Trønderenergi og arbeidsplikten hans.

Foto
Lederrådgiver og tidligere idrettsleder, Jørn Bue Olsen, mener årsmøtet i RBK var en kulturkamp, der den som hadde legendene i ryggen stakk av med seieren. Foto: Privat.

Han reagerer også på møteledelsen ved årsmøtet. Nils Arne Eggen fikk utvidet taletid, noe som gikk på bekostning av taletiden til Ståle Gjersvold, som skulle selge seg inn som ny styreleder.

Saken fortsetter under annonsen

– Når Eggen knipser og forlanger mer taletid, og dette går utover Gjersvolds mulighet til å presentere seg, vitner det om manglende kompetanse på møtedireksjonen. Det finnes noen enkle regler for møteledelse som hjelper og sikrer god behandling av sakene, og da disse ikke ble fulgt her gikk det hele i favør Koteng. Da nærmer seansen seg en farse, og kan bidra til å svekke Rosenborgs omdømme ytterligere. Samtidig er dette vedtaket et uttrykk for demokratiet, med dets svakheter, helt gyldig og må derfor respekteres, hevder han.

Selvinnsikt

Koteng uttalte på årsmøtet at han tok til seg at nesten halvparten av de stemmeberettigete ikke ville gi ham ny tillit, og at han skulle jobbe med å forbedre seg i fremtiden. Dette er positivt, mener Bue Olsen:

– Det er et godt tegn at Koteng erkjenner at han må forbedre seg. Jeg har også god tro på at andre profesjonelle og faglig dyktige styremedlemmer kan holde ham i øra og bidra til dette. Dette gjelder særlig Karen Espelund, som tidligere var generalsekretær i Norges fotballforbund. RBK-styret synes å trenge en djevelens advokat og kvinnemennesker med bein i nesa, til det beste for driften i klubben. Generelt sett er det mange dyktige kvinner som har kommet inn i styrer og ryddet opp i tidligere mannsbastioner, forteller han.

Bue Olsen mener at mange av lederne i Rosenborg nærmest aktivt har gått i spissen for å bryte en del av verdiene i Rosenborg, som åpenhet og samfunnsansvar. Han peker spesielt på at avtaler har blitt brutt de siste to årene, som i Ingebrigtsen-saken.

– Derfor er det viktig med en opprydding nå. Rosenborg må stille seg spørsmålet om hva åpenhet og samfunnsansvar betyr for klubben i dag. Vi vet ikke hvem som har gått foran med å skape en konfliktorientert lederstil i klubben, men det er styrelederen som sitter med ansvaret, selv om styremedlemmene også har medansvar her. Det er fristende å tenke på hva Rosenborg, med alle sine ressurser, kunne vært i dag med god ledelse, avslutter han.

 

Saken fortsetter under annonsen