Mønstre, nøytrale og lyse farger ble foretrukket nesten likt når det gjaldt å få møtelederen til å virke nyskapende.

Foto

iStock. 

Disse fargene, antrekkene og bakgrunnene foretrekker folk å se på videomøter

Publisert: 19. juni 2020 kl 13.22
Oppdatert: 22. juni 2020 kl 15.32

Mange arbeidstakere har blitt komfortable med videomøter under koronaepidemien og føler de har knekt koden når det gjelder antrekk og bakgrunn.

Det er gjort lite forskning på hva folk faktisk foretrekker at møtedeltakere har på seg og hvilken bakgrunn de har.

Harvard Business Review har omtalt en undersøkelse fra det amerikanske konsulentselskapet Quantified Communications, hvor 467 menn og kvinner i mars og april 2020 ble spurt om hva de foretrekker, hvilke forventinger de har til andre møtedeltakere og deres egne erfaringer.  

Respondentene ble vist et bilde av en person men tre forskjellige bakgrunner, en person kledd i tre ulike farger og en person med tre forskjellige klesstiler.

Deltakerne ble bedt om å velge hvilken bakgrunn, klesfarge og klesstil som hjalp vedkommende med å fremstå som den mest autentisk, mest pålitelige, mest innovativ og mest som en ekspert.

Nøytrale farger skaper tillit

Hvis du leder et videomøte og ønsker å fremstå som tillitsvekkende burde du strebe etter å bli oppfattet som autentisitet og pålitelighet.

Saken fortsetter under annonsen

Ifølge undersøkelsen burde man kjøre på med business casual og nøytrale farger for å virke autentisk og pålitelig.

Mønstre, nøytrale og lyse farger ble foretrukket nesten likt når det gjaldt å få møtelederen til å virke nyskapende. 16 prosent flere kvinner enn menn identifiserte en lys farge som nyskapende, mens 27 prosent flere menn enn kvinner valgte mønster som det innovative alternativet.

På med slipset

Når det gjelder stilen på klær, var business casual det mest populære valget. Men hvis du holder en videopresentasjon for andre ledere eller er i kontakt med en ny klient, kan det være lurt å prioritere å fremstå som en ekspert i stedet for innovativ og autentisk.

I så fall burde du gå for et profesjonelt antrekk i en nøytral fargepalett, for eksempel en dress med slips for menn.

Hvis du jobber i en bransje der forretningsklær er normen, er det viktig å opprettholde samme nivå av profesjonalitet i et virtuelt møte.

Hovedpoenget: ikke anta at jobbklærne skal endre seg bare fordi arbeidsmiljøet har endret seg.  

Saken fortsetter under annonsen

Vis fram skittentøyet

Når det gjaldt bakgrunn, var det mest populære valget for å vise det faktiske rommet bak møtedeltakeren.

Forskerne fant dette overraskende, gitt risikoen for å tilfeldigvis vise publikum en haug med skittentøy eller et vandrende barn dukker opp i bakgrunnen.

Men hvis du streber etter autentisitet, pålitelighet eller ekspertise, gir ikke en tom vegg eller virtuell naturskjønn bakgrunn det ønskede inntrykket.

Velg i stedet for å vise rommet du er i – men vær bevisst på hvilke andre elementer som vises i bakgrunnen. 44 prosent av de spurte foretrekker å se en vegg med bøker eller bokhyller bak vedkommende, mens 34 prosent foretrekker innrammet innredning som kunst, vitnemål eller fotografier.

Flertallet av mennene hadde en preferanse for bøker (50 prosent mot 38 prosent av kvinnene), mens 40 prosent av kvinnene foretrakk innrammet innredning (28 prosent av mennene).

Bare 22 prosent av gruppen totalt sett (med menn og kvinner som svarer nesten identisk) ønsker å se møbler eller personlige ting i bakgrunnen.

Saken fortsetter under annonsen

Unngå «falske» bakgrunner

Å ville fremstå som nyskapende er mer komplisert. Et lite flertall av respondentene svarte at en ensfarget vegg var den beste bakgrunnen for å hjelpe vedkommende til å fremstå som nyskapende.

Selv om mange kan synes at det er gøy å leke med «falske» bakgrunner som kan vise at du er hvor som helse i verden, var det bare 17 prosent av de spurte som synes det hjalp vedkommende selv å fremstå som mer innovativ.

Det var bare 7,5 prosent av de spurte som foretrakk slike bakgrunner. Derfor er det kanskje best å spare denne teknologien til din neste virtuelle fredagspils, ikke jobbmøte.