– Det er på tide å snu
I 2018 protesterte 2500 departementsansatte mot den planlagte kontorløsningen i det nye regjeringskvartalet. De ellers så lojale byråkratiene krevde faste plasser til alle ansatte, og mente at 23 kvadratmeter brutto per ansatt – fellesarealer medregnet – var for lite.
Det var lagt opp kontorlandskap med underdekning, der de ansatte må sette seg der det er plass og rydde pulten etter endt arbeidsdag.
Bjørn Halvorsen fra fagforbundet Norsk Tjenestemannslag (NTL) har stått i konflikten på vegne av medlemmene sine, og er spørrende til at Statsbygg nå sier at forskningen på kontorløsninger er mangelfull.
Kontorløsninger
Statsbygg arrangerte denne uka et frokostmøte om forskning på kontorløsninger:
– Feil å fortsette
– De kunne kanskje si det i 2012 og 2013, da de begynte å planlegge det nye regjeringskvartalet, men de siste seks årene er det kommet mye ny forskning, som kun peker en vei. Åpne landskap og aktivitetsbaserte arbeidsplasser gir ofte dårligere arbeidsmiljø, økt sykefravær og nedsatt produktivitet. I en organisasjon der 80 til 90 prosent av kostnadene er lønnskostnader, er dette dyrere enn det man eventuelt måtte spare i arealkostnader, sier Halvorsen.
De siste seks årene er det kommet mye ny forskning, som kun peker en vei
– Vi vil også ha mer kunnskap, men med all forskningen som finnes så er det feil å fortsette i dette sporet nå. Det er på tide å snu.
Halvorsen sier det virker som om det er gått prestisje i kontordiskusjonen om regjeringskvartalet, men er klar på at de ikke har gitt opp.
– Mye forskning viser at fleksible løsninger ikke er det beste ved konsentrasjonsarbeid. Dette er folk som jobber med stortingsproposisjoner og statsbudsjettet. Det er viktige oppgaver. Det er synd hvis vi må gjennom flere år hvor produktiviteten går ned og sykefraværet opp før beslutningen eventuelt gjøres om.