Foto

Courtneyk / Istock

Møter

Bruk stillhet strategisk

Publisert: 5. oktober 2020 kl 10.10
Oppdatert: 5. oktober 2020 kl 10.22

Lest om ledelse. Hvordan kan møter kan bli mindre slitsomme og mer matnyttige?

Den danske konsulenten Bastian Overgaard er en av dem som gir råd om denslags, og han er opptatt av at vi prater for mye i møter.

Talestrømmene er så massive at vi ofte mister konsentrasjonen; vi «faller ut». Han slår derfor et slag for å legge inn lommer med strategisk stillhet i møter. 

Overgaard har skrevet om stillhet som lederkompetanse i et innlegg hos den danske foreningen Ledernes hjemmeside: ledelseidag.dk. Han presiserer der at det handler verken om mindfulness eller meditasjon. Stillheten hemmer etter sigende heller ikke fremdriften.

Han beskriver de korte lommene med styrt stillhet i møter som «intelligente mellomrom» som gir alle tid til å tenke seg om før de snakker.

Dette vil ifølge Overgaard gi mer fokuserte, gjennomtenkte og velformulerte innspill i møtene:

Det blir mindre verbal støy, og mer fokus på kjerneoppgaven.

Saken fortsetter under annonsen

Du skaper rom til konsentrert tenkning.

«Det er én av grunnene til at møter med stillhet ofte resulterer i flere beslutninger og kortere møtetid. Samtidig opplever både ledere og medarbeidere at de går fra møtene med mer ro i hodet», skriver Overgaard hos ledelseidag.dk.

Konsulenten lister – fritt oversatt – opp tre typer stillhet du som møteleder kan bruke i møter:

  • Stillhet for refleksjon
    Bruk stillhet i forbindelse med spørsmål, refleksjon eller en beslutning som skal treffes. Særlig i kreative prosesser er det viktig at alle får tid til å overveie en løsning før andre snakker og dermed setter dagsordenen.

  • Stillhet som mellomrom
    Stillhet som gir deltagerne et pusterom og mulighet til å lande og være tilstede.

  • Stillhet for å bygge relasjoner
    Litt gjensidig stillhet kan skape gjensidig respekt, nærvær og trygghet.

For å få deltagerne til å respektere de små lommene med stillhet, bør møtelederen fortelle hvorfor han eller hun bruker den, formidle det med autoritet og styre den.

Lommene med stillhet må ikke alltid være så lange. 

Overgaard anbefaler å bruke stillhet i starten av møter, for å nullstille tanker og inntrykk, to tredjeleder inn i møtet for gi rom for ettertanke og rom for å samle informasjonen fra møtet så langt og mot slutten av møtet; blant annet fordi informasjon huskes bedre når den får «sette seg».

Saken fortsetter under annonsen