![](/sites/default/files/styles/article_body/public/restored/2020-11/istock-1172320786.jpg?itok=nkhciT-s)
Gremlin, Istock (illustrasjon)
40 europeiske ledere i store selskaper ble spurt, flertallet mener at toppledere bør ta standpunkt i politikk
Lest om ledelse. Toppledere ytrer seg i økende grad om politikk i offentligheten, eksempelvis om temaer som klimaendringer, immigrasjonspolitikk og basislønn, heter det i en pressemelding.
Bakgrunnen for påstanden er masteroppgaven «The political CEO: Rationales behind CEO sociopolitical activism» ved Handelshøyskolen ESTM i Berlin skrevet av Christoph Cewe. Her har han i samarbeid med organisasjonen United Europe blant annet har spurt 40 europeiske toppledere i store, multinasjonale selskaper om deres forhold til politikk.
-
77,5 prosent av de spurte mener at toppledere bør ta standpunkt i politiske saker
-
62,5 prosent hevder at det er sannsynlig at de selv kommer til å uttrykke seg i sosiopolitiske spørsmål
-
78 prosent oppgir at motivet for å ta politisk standpunkt er å bidra i samfunnet
-
72 prosent oppgir at motivet er å uttrykke selskapets verdier
I undersøkelsen og masteroppgaven undersøkes spørsmålet om hvorvidt ledere i økende grad engasjerer seg i politiske spørsmål som ikke har noen direkte forbindelse til egen kjernevirksomhet.
Cewe sier i pressemeldingen at resultatene i undersøkelsene han har gjort viser at lederne sier at de ytrer seg offentlig om politikk for å gi et positivt bidrag til samfunnet. De oppgir at personlige motiver og potensielle fordeler for aksjonærer spiller en mindre rolle.
Lederne vegrer seg imidlertid for å engasjere seg i partipolitikk. Bare et lite mindretall i undersøkelsen mente at det var passende.
De mest populære politiske områdene blant lederne var økologiske, økonomiske og sosiale spørsmål.