Foto

Sergey Khakimullin, Dreamstime

Vurdert å ta en pause fra lederjobben?

Publisert: 26. august 2019 kl 10.43
Oppdatert: 26. august 2019 kl 11.27

Lest om ledelse. Hvordan står det til med motivasjonen for lederjobben etter sommerferien? Har du lekt med tanken på å gjøre noe annet?

Dorte Petersen, som har gitt ut boken «Leder Tur-Retur», skriver i et innlegg hos den danske avisen Børsen om overgangen fra å være leder til å bli medarbeider.

Petersen har intervjuet ti ledere om overgangen fra en lederjobb til å bli prosjektleder, spesialist, konsulent eller lignende. Noen av dem har ønsket seg ut av lederjobben. Andre har, ufrivillig, måttet forlate lederstillingene sine.   

Med bakgrunn i intervjuene skriver Petersen om fire faktorer som påvirker en ny karriere uten ledertittel:

  • Motivasjon
    Spør deg selv. Er du fortsatt motivert til å være leder? Dette gjelder også ledere som mister jobben. Vil du søke en ny lederstilling eller søke bredere for å raskere komme i ny jobb?

  • Kompetanse
    Tenk igjennom hva slags kompetanse du har bygget opp som leder, og om dette kan brukes i en ny jobb utenfor lederskap. I tillegg har du den kompetansen du hadde før du ble leder.
    Siden du har vært leder en stund, er det ikke sikkert fagkompetansen din er på høyde med kollegaenes, men som tidligere leder har du annen verdifull kompetanse.

  • Relasjoner
    Her råder Petersen ledere til å være åpne om hvorfor de har slått inn på en ny karrierevei. Hun oppfordrer videre ledere til å å bygge bro mellom ledelse og medarbeidere i sin nye jobb. Dette ut fra en tanke om at de som har vært leder selv forstår ledelsen bedre. Man skal imidlertid unngå å bli en uformell leder, presiserer Petersen.

  • Identitet
    Finn din nye identitet som medarbeider.

Flere av lederne Petersen skriver om opplevde at virksomheter ikke trodde at de ønsket stillinger uten lederansvar. Hun oppfordrer derfor ledere som skal skifte beite til å være klare på hvorfor de er motivert til å ta denne litt utradisjonelle karrieresvingen.

Noen av lederne i intervjurekken har gått tilbake til ledelse etter å ha vært medarbeidere. De mener selv at de etter å ha vært medarbeidere som er blitt utsatt for ledelse er blitt styrket som ledere på tre områder: kommunikasjon, ledelse av forandringer og forventningsavklaring.

Saken fortsetter under annonsen

De har opplevd hvordan det er å være mottager av informasjon uten å sitte med en leders kunnskap og strategier, og mener at de i ettertid forstår mer av hva som kreves.

Hvorvidt hodejegere og de medarbeiderne de leder mener det samme, sier historien ingenting om.  

Når man snakker om karriere, handler det som regel om veien mot en høyere lederstilling. Men, ifølge danske tall, er det ganske mange ledere som faktisk går fra en lederjobb til en tilværelse som medarbeidere.

I et innlegg hos Ledelse i dag viser Petersen til en mobilitetsundersøkelse fra den danske foreningen Lederne fra 2015. Ifølge funn fra denne undersøkelsen hadde opptil 30 prosent i en gruppe på 7.000 ledere hatt vanlig lønnsmottagerjobber etter sin første lederjobb.

I samme undersøkelse oppga fem av seks ledere at de var klare for å ta en jobb som vanlige medarbeidere hvis de mistet sin nåværende jobb.