– Skaper forbilder og viser bredden
– Vi ønsker å synliggjøre lederne innen en rekke tech-yrker. Det kan være veldig viktig for andre kvinner som søker lederskap innen teknologi, sier Abelia-sjef Håkon Haugli.
For tredje år på rad ble kvinnelige ledere innen IKT hedret i Abelia og ODA-nettverks kåring «Norges 50 fremste tech-kvinner» fredag. Formålet med kåringen er å synliggjøre og motivere kvinner til å jobbe innenfor teknologi. 600 kvinner ble nominert av sine virksomheter, og en jury plukket deretter ut de 50 vinnerne. I juryen satt Kristin Skogen Lund, Berit Svendsen, Walter Qvam, Anne Grethe Solberg, Jan Moberg, Kristine Næss, Andreas Thorsheim og Håkon Haugli.
Haugli forteller at bakgrunnen for kåringen er todelt: man ønsket å påvirke både det kjønnsdelte arbeidsmarkedet og det lave antallet kvinner som jobber med teknologi.
– Det har vært en lav andel kvinner i tech-bransjen over tid. Vi må ha mer mangfold, slik at vi får utført disse viktige samfunnsoppgavene på en best mulig måte, sier han.
Forbilder
Haugli påpeker at Abelia med kåringen ønsker å skape forbilder, men også å vise frem bredden blant de 50 vinnerne.
– Vi sprer begeistring om alt det spennende som skjer i norsk næringsliv, og om de viktige og spennende oppgavene som må utfløres i fremtiden innenfor teknologi. Samtidig er også dette en oppfordring til bedriftene om å lage gode bedriftskulturer for alle. Vi ser at bedrifter i økende grad styrker mangfoldet sitt og utvikler seg i riktig retning. Så er det viktig å anerkjenne at spisskompetanse kommer i alle innpakninger, poengterer han.
Flere ledere
Ifølge Abelia-sjefen må arbeidet med å få flere kvinnelige tech-ledere starte allerede på grunnskolen.
– Det starter med gutter og jenters utdanningsvalg. Teknologi og teknologiens betydning må forklares godt allerede på grunnskolen. I tillegg må bransjen folkeliggjøres. Vi må unngå stammespråket og alle forkortelsene. Så handler det om bevissthet i hver enkelt virksomhet. Bedriftene må ha konkrete, målbare prosesser internt, der det stilles krav til hodejegerne om kandidater av begge kjønn til alle prosessene, utdyper han.
Legger vi til at forskning viser at kvinnelige ledere er lønnsomme, og at mangfold er innovasjonsfremmende, bør det fungere som en vekker i seg selv, mener han.
– Et godt arbeidsmiljø er viktig for resultatoppnåelse. Mangfold handler også om lønnsomhet og utvikling, ikke om matematisk rettferdighet, understreker han.
Doblet antall kvinner
En av «Norges 50 fremste tech-kvinner» er administrerende direktør Karoline Nystrøm i Schneider Electric Norge. Bedriften har beveget seg fra å være en tradisjonell elektrobedrift, til å bli en viktig aktør innen IoT-løsninger og grønn teknologi. Nystrøm ble fredag én av vinnerne i Abelia og ODA-nettverk sin kåring. Hun forteller at Schneider Electric Norge har doblet antall kvinnelige ansatte de siste tre årene – fra 15 til 30 prosent av sine 600 ansatte. Som kvinnelig sjef i en bedrift som tradisjonelt har vært mannsdominert, har dette vært bevisst og målrettet arbeid.
– Hva betyr denne utmerkelsen for deg og bedriften?
– Det er et kjempekudos til hele bedriften. Vi har beveget oss fra elektro til tech, og det er stort å bli anerkjent som en av de største spillerne i tech-bransjen, sammen med giganter som Cisco og Microsoft. Vi er også en av få aktører som står for grønn teknologi. Det er vi stolte av. Dette gjør også noe med motivasjonen til kvinnene som jobber i bedriften vår. Vi blir litt rakere i ryggen av dette, sier hun.
Og kvinner har det blitt stadig flere av de siste årene. For Karoline Nystrøm handler mangfold også om andre ting enn kjønnsbalanse, men rekrutteringen av kvinner har vært bevisst.
– Det handler om å anerkjenne at folk er forskjellige. Vi har våget å gutse med hensyn til kravet om bransjeerfaring i våre rekrutteringsprosesser. Vanligvis møter jobbsøkere en linje i stillingsannonsene der det står at «bransjeerfaring er påkrevet». Her har vi våget å ansette folk også fra andre bransjer. Det har gitt oss muligheten til å rekruttere flere dyktige kvinner. Jeg tror at mange bedrifter er for defensive her. Vi søkte blant annet i byggebransjen og andre steder. Det angrer vi ikke på, forteller hun.
Som leder har jeg tre mangfoldsmål: Det gjelder antall kvinner i ledergruppen, antall ansatte under 35 år og et konkret mål på antall kvinnelige selgere
Nystrøm forteller også om en innstilling i bedriften om å utfordre ledere til å ansette folk som er annerledes – slik at man unngår speilbilder av seg selv. I tillegg har bedriften satt mål på mangfold:
– Som leder har jeg tre mangfoldsmål: Det gjelder antall kvinner i ledergruppen, antall ansatte under 35 år og et konkret mål på antall kvinnelige selgere. Det utbetales også bonus etter disse parametrene, forklarer hun.
– Tar ikke rekrutteringsprosesser med slike mangfoldsmål lengre tid?
– Rekrutteringen tar definitivt lengre tid. Man må utfordre seg selv. Og kandidatene vi får inn setter nye standarder og utfordrer måten vi jobber på. Det lønner seg på sikt. Men vi er heldige, som jobber med grønn teknologi. Det gjør oss til en attraktiv arbeidsgiver, avslutter hun.