Digitaldirektør-rollen er krevende, og færre selskaper enn før oppretter nye digitaldirektørstillinger. 

Foto

Ammentorp, Dreamstime (illustrasjon)

– Vanskelig å gi alt ansvar for digitalisering til én digitaldirektør

Publisert: 15. mai 2019 kl 09.18
Oppdatert: 16. mai 2019 kl 13.23

Dagens Perspektiv har nylig omtalt funnene fra en fersk, global undersøkelse som Strategy& har gjort blant 2500 av verdens største selskaper. Funnene viser antallet store selskaper som oppretter nye digitaldirektørstillinger går ned.

I 2018 var det kun 54 selskaper – 2,2 prosent av selskapene i undersøkelsen – som hadde opprettet nye stillinger for digitaldirektører, Chief Digital Officers (CDOs).

I 2017 var det til sammenligning 124 selskaper som opprettet nye digitaldirektørstillinger. I 2016 var tallet 160.

– Vanskelig å gi alt ansvar til én

Tale Skjølsvik, professor i teknologiledelse ved Oslomet og Universitetet i Sørøst-Norge har tidligere uttalt til Dagens Perspektiv at de mest modne organisasjonene ikke trenger egne digitaldirektører. De baker den digitale strategien inn i alt arbeidet organisasjonen til enhver til driver med. 

Foto

Tale Skjølvik, professor i teknologiledelse ved Oslomet og Universitetet i Sørøst-Norge, anbefaler selskaper å bygge opp bred digitalkompetanse i egen bedrift. 

 

 

Professoren er ikke overrasket over funnene fra Strategy&.

– Nei, det er ikke veldig overraskende. Digitalisering griper inn i mye av det organisasjonene driver med, på alle områder. Det er vanskelig å gi alt ansvaret for digitalisering til én digitaldirektør som skal gå inn i alle prosesser. Hvis et selskap er inne i en digitaliseringsprosess, så er det viktig at alle ledere ser verdiskapingspotensialet, sier Tale Skjølsvik.

Saken fortsetter under annonsen

Skal en slik digitaldirektør fungere, må vedkommende være veldig god til å gjennomføre prosesser som går på tvers, mener professoren. Det selskapene ønsker, er tross alt en digital samhandling som går på tvers.

Krevende rolle

– Ser du noen lignende tendens i Norge som det Strategy& beskriver internasjonalt? Blir det færre nye digitaldirektørstillinger?

– Det har jeg ikke sett noen oversikt over og jeg kan derfor ikke svare basert på data, men jeg tror norske selskaper opplever at det er vanskelig å finne folk til digitaldirektørstillinger. Det krever en type kompetanse som for tiden er vanskelig å finne; det er utrolig vanskelig å finne folk med slik kompetanse.

Digitaldirektør-rollen er krevende. Hun eller han skal ha både digital kompetanse og jobbe med å utvikle og gjennomføre strategi. Vedkommende skal også evne å «oversette» digitale problemstillinger til organisasjonen og motsatt; han eller hun skal forstå problemstillinger i organisasjonen og kommunisere med de som jobber med IT.

 Det viktig at alle ledere ser verdiskapingspotensialet

– Bygg kompetanse internt

Saken fortsetter under annonsen

Tale Skjølsvik oppfordrer bedrifter til å satse bredt på utvikling av digital kompetanse i egen organisasjon.

Hvis man satser på en modell der mye av den digitale kompetansen sitter hos én person, en digitaldirektør som er hentet utenfra, blir bedriften sårbar og det er svært vanskelig å lykkes med digitaliseringsarbeid.

– Hvis du da mister digitaldirektøren, vil det ramme kontinuiteten i digitaliseringsarbeidet.

Internasjonal «CDO-hype» på retur?

Professoren tror at ansvaret for digitalisering i større grad vil blir et ansvar det er vanlig å ha i linjen og tvers av organisasjonen.

– Den internasjonale «hypen» med digitaldirektører som kom i 2015 og 2016 er kanskje i ferd med å gå over, men jeg tror selskapene fremdeles har en vei å gå i å forstå digitalisering og hva det innebærer for akkurat deres bedrift; ikke minst når det gjelder hva slags kompetanse som trengs. Så er det noen som er kommet lenger. De jobber mer med strategiske prioriteringer, og med hvor og hvordan de kan hente ut gevinster.

Skjølsvik tror for øvrig ikke at alle ansettelser av digitaldirektører har vært like gjennomtenkte. Hun mistenker at enkelte selskaper for noen år tilbake ansatte digitaldirektører mest for å signalisere til markedene at de faktisk «gjorde noe» når det kom til digitalisering, uten at de nødvendigvis visste hva de skulle gjøre.  

Saken fortsetter under annonsen