– Det kan brenne rundt meg, men jeg holder fokus ved å gå tilbake til faget og laget mitt, sier sjef for Vipps internasjonal Berit Svendsen. 

Foto

Camilla Skjær Brugrand.

Berit Svendsen​

– Toppledelse er toppidrett når du står i stormen

Publisert: 1. mars 2019 kl 14.37
Oppdatert: 1. mars 2019 kl 19.01

Dagens Perspektiv møtte den nye sjefen for Vipps internasjonal på Kaffebrenneriet i Bjørvika, et steinkast fra hennes nye arbeidsplass for å snakke om boken «Fordi det er verdt det» hvor Berit Svendsen er en av kvinnene som forteller om veien til toppen av norsk næringsliv.

8. mars lanserer forfatter og politisk journalist i NRK Lilla Sølhusvik boken «Fordi det er verdt det: Kvinners vei mot toppen av næringslivet».

En av hendelsene som blir tatt opp i boken er den kontroversielle Telenor-avgangen til Svendsen. Et konkret eksempel på det notoriske «glasstak» som blir nevnt i Svendsens tilfelle, er når eneste mulighet til å bli værende i et selskap er å takke ja til et jobbtilbud som man ikke kan ta på grunn av familiesituasjonen der og da, men som du kunne tatt halvannet år etterpå.

Daværende Asia-sjef fikk derimot ett år på seg på å komme seg tilbake til Norge å ta over Svendsens jobb. Svendsen fikk bare et par uker på å bestemme om hun skulle flytte hele familien til Thailand.

– Det var en stressende situasjon og det var derfor jeg måtte sove. Jeg var sliten. Det var ikke det at jeg ble sliten av å ha mye å gjøre, for det elsker jeg, utbryter hun.

– Men jeg blir sliten av å bli plassert i en uoppnåelig situasjon. Jeg ble kjørt inn i et spor som jeg viste at jeg ikke kom ut av uten å måtte forlate Telenor.

Så begynte prosessen med denne skilsmissen – etter 30 år i Telenor. Noe den tidligere Skandinaviasjefen for Telenor beskriver som en hard prosess. Men på tidspunkt innså hun at det lå mye spennende på utsiden av Fornebu.

Saken fortsetter under annonsen

Ikke være sint offentlig

Som leder kan man ikke utrykke alle følelser man går igjennom offentlig, selv om det stormer som verst. Under kaoset rundt Svendsens avgang i Telenor i fjor måtte hun skru hodet sitt inn på modusen om at «toppledelse er som toppidrett».

– Hele tiden viste jeg at jeg måtte levere og prestere. At vi skulle få verdens beste mobilnett og drive med tingenes internett. Jeg klarte å skru på den modusen,  legge det andre til siden og gå tilbake til faget mitt. Da er jeg meg selv igjen, sier hun.

Å gå tilbake til faget sitt når ubehagelige situasjoner oppstår tror hun er årsaken til at hun har klart å leve så bra som hun har gjort sammen med organisasjonen sin.

Man kan vise glede, men det er ikke smart å vise sinne

– Det kan brenne rundt meg, men jeg holder fokus ved å gå tilbake til faget og laget mitt.

I alle ledergruppene hun har leder har beskjeden fra Svendsen til lederne vært klokkeklar: De må ikke vise mye negative følelser i offentligheten.

Saken fortsetter under annonsen

– Man kan vise glede, men det er ikke smart å vise sinne.

Hennes råd til ledere som føler at det bobler over noen ganger er å gå inn på et enerom å være sinna alene, og blåse litt ut for seg selv.  

– Men det er viktig å huske på at ledere er også mennesker, vi blir sinte, lei oss og glade, understreker hun.

Talentflukt fra Telenor

Foto

Berit Svendsen er på plass på sin nye arbeidsplass i Bjørvika Bjørvika. (Foto: Camilla Skjær Brugrand)

I boken forteller Svendsen at den sterke «pionerånden» som en gang definerte Telenor som selskap, ikke lever like bra i dag som den en gang gjorde.

– Det pleide å være en kultur hvor vi i Telenor gikk foran. Vi var best innenfor veldig mange områder. Selskapet var best i verden og testet ut nye forretningsmodeller.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi var en pionerbedrift og vi erobret verden. Den ånden er ikke like tydelig lenger.

Hun tror at en av grunnene til at Telenor har mistet den definerende pionerånden er at telekomindustrien sliter og at kulturen kanskje har endret seg de siste årene.

– Mange kvinnelige talenter har forsvunnet fra Telenor de siste årene. Hvorfor klarer ikke selskapet å holde på disse kvinnene?

Det er ikke bare kvinnene som slutter. Det er også veldig mange flinke menn.

– Jeg mener at Telenor kan bli mye flinkere på å holde på de gode hodene. Det er de gode hodene som bringer verden fremover. Det har noe med den pionerkulturen å gjøre, sier hun.

Vipps-sjefen mener man må slippe frem folk som vil noe, tør noe og som kan noe. Den holdningen mener hun er bygd inn i selve ryggmargen til Vipps.

– Nå har jeg en fantastisk leder og en hel ledergruppe som er slik. Vi snakker bare om muligheter. Det er helt topp, utbryter hun med et stort smil om munnen.

Saken fortsetter under annonsen

Aldri gå i personangrep

Selv om Berit Svendsen har måttet håndtere konflikter hvor hun selv har vært involvert, har det også oppstått uro blant hennes ansatte og i ledergruppene. Helst prøver hun å forhindre at konflikter oppstår i utgangspunktet, men når de først er et faktum mener hun at kommunikasjon er nøkkelen.

– Jeg prøver å kommunisere veldig tydelig, men jeg sier det med et smil. Da avvæpner du mye mer.

Det blir bare rot og rør dersom man går til personangrep

Det skal aldri være tvil om hennes retning, men da uttrykt med avslappethet og et smil. Begynner det å bygge seg opp til en konflikt, prøver hun å dempe fallet.

– Vi kan være uenige, men da gjelder det den enkelte saken. Man må aldri gå på det personlige. Det blir bare rot og rør dersom man går til personangrep. Å være uenige om en sak er egentlig ikke så farlig, smiler hun.