Slik håndterer du en konfliktfylt lederrolle
Forsker på konflikter i arbeidslivet Robert Salomon ved Oslo Met trekker frem fire punkter som er viktig i møte med konflikt.
-
Separere sakskonflikt og personkonflikt
-
Vise forståelse for de berørte
-
Være tydelig
-
Stå i stormen
Salomon skiller mellom varme og kalde konflikter. De kalde konfliktene dreier seg gjerne om sak, mens de varme konfliktene går på det emosjonelle.
-
LEDERUTFORDRING | Han er ny toppsjef for Helse Møre og Romsdal: – Det er en umulig oppgave, men noen må gjøre den
– Den vanlige gangen er at konflikter som starter som kalde sakskonflikter ofte utvikler seg til varme og emosjonelle konflikter. Utfordringen for en leder som trer inn i et slikt minefelt er jo å være klar over at sakskonflikten vedkommende må håndtere som leder er pålagt gjennom et politisk mandat raskt kan utvikle seg til situasjoner hvor han eller hun blir tillagt en rekke personlige egenskaper vedkommende ikke nødvendigvis kjenner seg igjen i, noe som føles urettferdig, sier Salomon.
Vis forståelse
Da er det viktig å imøtekomme istedenfor å avfeie, mener han. Forskeren påpeker at han misliker uttrykket «dette kjenner jeg meg ikke igjen i» når ledere ofte forsvarer seg i media.
– Det synes jeg er en veldig dårlig uttalelse. Selv om lederen ikke kjenner seg igjen i beskrivelsene, så dreier det seg om en tilbakemelding fra en andrepart som har en annen virkelighetsoppfattelse. Da mener jeg at begge parter må erkjenne at virkelighetsoppfattelsene ikke samstemmer. Hvis man sier at man ikke kjenner seg igjen åpner man ikke for hva den andre parten forsøker å si.
– Som leder kan man for eksempel heller si at man er forstår de sterke reaksjonene som kommer, mener Salomon.
Søk mellomløsninger
Når man går inn som leder i en betent konflikt, må man forberede seg.
– På den andre siden – hvis du tar en sånn jobb så er du nødt til å vite at dette blir tøft og du blir nødt til å forberede deg på å få mye kritikk som fortoner seg på urettferdig når du har et gitt mandat.
-
LES OGSÅ: Hva gjør en god helseleder?
Men oppgaven blir å finne mellomløsningene, mener han.
– Det er viktig å se på hvordan man som leder kan fungere som en slags buffer mellom de sterke kravene som kommer fra politikerne og dagliglivet til de berørte.
– En leder bør være innstilt på å undersøke mulighetene for å sjonglere for å få til noen former for mellomløsninger, sier Salomon.
Reaksjonene vil komme uansett
Handlingsrommet er ofte større enn først antatt, men noen politiske bestemmelser kan kreve at man gjennomfører en beslutning uten særlig rom for forhandling.
– Da må man forberede seg på å stå i stormen, sier han.
– Hvis det ikke er rom for mellomløsninger, må man som leder være veldig tydelig og vise til at mandatet man har påtatt seg å gjennomføre. Man kan fremdeles vise forståelse, men det er viktig å stålsette seg og være forberedt på at det vil komme reaksjoner. Det er når reaksjonene kommer at sakskonflikten gjerne utvikler seg til en varm personkonflikt.
Det kan likevel ligge en egenverdi i vise vilje – selv om handlingsrommet er begrenset.
– Å vise forståelse og vel vilje kan være en god måte å håndtere betente konflikter på. Da viser man at man forsøker å imøtekomme og være fleksibel.