Det finnes måter å overkomme frykten og ta steget mot en ny karriere, skriver Claire Harbour og Antoine Tirard.

Foto

Joshua Earle, Unsplash

Karriereskifte

Slik finner du mot til å ta spranget

Publisert: 6. november 2019 kl 12.26
Oppdatert: 6. november 2019 kl 12.26

Tanken på et større karrierebytte kan være skremmende, og det er lett å begynne å tvile på seg selv og hva man vil. Derfor blir det ofte med tanken.

Men det finnes måter å overkomme frykten og tørre å ta spranget.

Det skriver Claire Harbour og Antoine Tirard, forfatterne bak boka “Disrupt Your Career: How to Navigate Uncharted Career Transitions and Thrive” på nettsiden Insead Knowledge, som er knyttet til den franske handelshøyskolen Insead. 

Det finnes måter å overkomme frykten

Frykten for å mislykkes

Frykten for å skifte karriere handler for mange om redsel for å mislykkes, eller bekymringer for å miste sosial status eller få redusert inntekt, skriver Harbour og Tirard.

De to forfatterne viser til at mange som står overfor et slikt stort valg opplever at fryktfølelsen kan bidra til handlingslammelse. De beskriver en opplevelse av «tåke», at man mister egne mål og motivasjon av syne, blir usikker og begynner å tvile på seg selv. Det kan gjøre det vanskelig å ta beslutninger om hvilke skritt du bør ta.

Saken fortsetter under annonsen

Hvordan går du fram?

Her er deres råd til de som vurderer en større endring i karrieren:

1. Forstå frykten din: Ikke prøv å ignorere frykten. Spør deg selv hva du er redd for, hvilken risiko du løper ved å skifte karriere og hvordan du kan minimere den.

2. Kjenn deg selv: Ta deg tid til å utforske dine egne verdier, motivasjon, styrker, interesser og forventninger til livsstil. En klar oppfatning av hva du ønsker deg av jobben hjelper deg å finne ut hva du bør satse på, og om det er verdt det det koster å skifte beite.

3. Ta små skritt: Å sette små mål er en god måte å overkomme handlingslammelse. Prøv ut det du ønsker å gjøre i liten skala først. Da får du trent på det du ønsker å gjøre, bygget selvtillit og får testet ut om det virkelig er dette du vil.

4. Husk at ting endrer seg hele tiden: I stedet for å se på valget du skal ta som den beslutningen som vil endre karrieren din for alltid, se på det som en av mange små beslutninger der du må prøve og feile. Treffer du ikke på første forsøk har du lært noe til neste valg du skal ta.

5. Fortell folk om planene dine: Vær åpen om ønsket om endring. Identifiser folk som kan ha nyttige erfaringer i bransjen du ønsker deg inn i og ta en prat med dem. Og forteller du folk rundt deg hva du er ute etter, kan tips og hjelp komme fra uventede kanter.

Saken fortsetter under annonsen

6. Skaff deg sosial støtte: Omgi deg med folk du stoler på, og be dem være heiagjeng og gi deg råd og sosial støtte. Det var avgjørende for å lykkes for mange av de karriereskifterne Harbour og Tirard snakket med.

7. Bare gjør det! Husk at det å ikke ta en beslutning også er en beslutning, og noen ganger den verste. Har du en følelse av at det er noe du burde prøve ut i livet ditt, anbefaler forfatterne å ta skrittet. De mener at å angre på ikke å ha prøvd er verre enn om du skulle mislykkes i et valg du tar.