En vanlig dag på jobben for en vanlig fjernarbeider i IKT-selskapet GitLab?

Foto

GitLab/YouTube

Tar fjernarbeid til et nytt nivå

Når et team i en del av verden logger av for kvelden, kan et annet koble seg på og jobbe videre

Publisert: 5. november 2019 kl 11.06
Oppdatert: 5. november 2019 kl 23.31

Han leder et selskap med 1000 ansatte spredd over hele verden. Alle jobber hjemmefra eller fra en cafe eller en park eller hvor som helst. Det gir billige kontorutgifter, men også et unikt mangfold og et ekte globalt perspektiv.

Sid Sijbrandij er opprinnelig nederlender, bosatt i San Fransisco og toppsjef i GitLab – et selskap som har tatt begrepet fjernarbeid til et nytt nivå. Her finnes intet hovedkontor og de 1000 ansatte kan bo og jobbe hvor de måtte ønske i hele verden. Til Dagens Perspektiv forteller han om fordelene med å organisere selskapet på denne, foreløpig, nokså uvanlige måten. Sid Sijbrandij er nemlig overbevist om at svært mange andre virksomheter vil adoptere GitLabs måte å jobbe på i årene som kommer.

Kun én av GitLabs 963 ansatte bor og jobber i Norge. Det er Senior Frontend Engineer Denys Mishunov i Tønsberg. Han kan du lese om her.

Manglet vann og kommunikasjonsverktøy

I 2011 satt IKT-utvikler Dmitriy Zaporozhets hjemme i Ukraina og drømte om et verktøy som gjorde det enkelt å kommunisere med teamet sitt. Han trengte sårt et effektivt kommunikasjonssystem som gjorde at han kunne konsentrere seg om jobben sin og ikke om hvordan han fikk kontakt med de ulike medlemmene av teamet sitt. Den daglige turen til den kommunale brønnen var ikke noe stress for Zaporozhets – at han ikke hadde enkel og direkte kontakt med sine teammedlemmer, var verre. Behovet var såpass stort at Dmitriy  Zaporozhets utviklet et samarbeidsverktøy, som han kalte for for GitLab, før han fikk innlagt vann i huset sitt.

Så fikk IKT-gründer Sid Sijbrandij øynene opp for GitLab-verktøyet. Og han likte det han så – et åpent kilde-verktøy som kan utvikles mens man går. Sijbrandij hørte med andre IKT-miljøer om de var interesserte i å prøve betaversjonen av verktøyet, og derfra tok det av. I dag er Sid Sijbrandij administrerende direktør fra San Fransisco mens Dmitriy Zaporozhets i Ukraina er finansdirektør.

Slik starter historien om GitLab – et IKT-selskap som har vokst i rekordfart etter at det ble etablert i 2011. De ble nylig verdsatt til en verdi på 2,75 milliarder dollar etter sin siste finansieringsrunde hvor de hentet inn nye 268 millioner dollar. Planen er å gå på børs i løpet av 2020.

Saken fortsetter under annonsen

Folk hadde ikke tid til å reise til kontoret

Foto

Sid Sijbrandij er opprinnelig nederlender, bosatt i San Fransisco og toppsjef i GitLab – et selskap som har tatt begrepet fjernarbeid til et nytt nivå. (Foto: GitLab)

Sid Sijbrandij sier til Dagens Perspektiv at selskapet var organisert med fjernarbeid siden starten av.

– Jeg og partner Dmitriy satt jo I hvert vårt land, sier han.  

– Vi skaffet oss faktisk et kontor i California helt i begynnelsen. Vi trodde liksom vi måtte det for å vokse. Men etter noen få dager sluttet alle å komme på kontoret, men de sluttet ikke å jobbe. Folk var dedikerte, og mente de vant tid på å slippe stresset med å reise fram og tilbake til et kontor.

Sijbrandij forteller at de ansatte delte alt de gjorde med hverandre. Alt var gjennomsiktig og transparent, noe som gjorde at nye medarbeidere enkelt kunne koble seg på og begynne å jobbe nærmest umiddelbart, uansett hvor i verden de befant seg.

– Så ja, GitLab var et fjernstyrt selskap helt fra starten av, konstaterer han.

Saken fortsetter under annonsen

– Hva er fordelene ved å ha ansatte i hvert hjørne av verden?

– Med stor geografisk spredning får man også bemerkelsesverdig stort mangfold blant medarbeiderne. Ulike kulturer, og mennesker med ulike utgangspunkt og preferanser hjelper oss med å ta et globalt perspektiv. I tillegg så gjør dette at prosjektene går framover døgnet rundt. Når et team i en del av verden logger av for kvelden, kan et annet koble seg på og jobbe videre.

I tillegg påpeker Sijbrandij at denne måten å organisere seg på gir reell tilgang de beste talentene over hele verden.

– Ikke bare til den gjengen som holder til i noen få definerte urbane områder.

Våre fjern-ansatte må være «sin egen sjef». De må være i stand til å jobbe uten å bli overvåket eller holdt øye med

Dessuten blir kostnadene mindre. GitLAb slipper å betale kontorleie rundt omkring i verden, så de kan ansett flere folk sammenlignet med selskap som er lokalisert i San Fransisco eller London, der både husleie og levekostnadene er skyhøye, noe som også tvinger lønningene til himmels.

– Hvilke bakdeler er det å jobbe på denne måten?

Saken fortsetter under annonsen

Sid Sijbrandij erkjenner at de ulike tidssonene kan skape problemer. Men dette er ikke annerledes for dem enn for store multinasjonale selskap med kontorer over hele verden, mener han.

– Dessuten må våre fjern-ansatte være «sin egen sjef». De må være i stand til å jobbe uten å bli overvåket eller holdt øye med. Men disse tingene er vi ganske klare på i vår personalhåndbok og i rekrutteringsprosessen. Det er ikke alle som passer til å jobbe på denne måten.

Dette er GitLab

GitLab er et teknologiselskap som kort forklart utvikler og driver en skybasert plattform. Plattformen brukes av utviklere og selskaper som har behov for å utvikle egen programvare. Plattformen er ifølge selskapet selv, en alt-i-ett applikasjon som lar utviklere administrere hele forløpet fra koding og testing, til distribusjon, IT-sikkerhet og drift av programvaren.

Tidligere brukte man ulike typer av programvare til å håndtere forskjellige ledd i utviklingsforløpet. Med en tjeneste som den GitLab leverer så er det nå det enklere å samarbeide for flere utviklere om det samme prosjektet. I en slik prosess vil ofte et team jobbe med ulike deler av programvaren og desto raskere og tettere de kan samarbeide, desto raskere kan de utviklet og lanserer programvaren. Selskapene sparer dermed tid, ressurser og kan utvikle raskere og med høyere kvalitet. 

Tjenestene fra GitLAb er i dag brukt av mer enn 100.000 organisasjoner verden over. Åpenhet er en svært sentral verdi for GitLab, som er helt åpne rundt drift av selskapet, prisstrategier, forretningsstrategier og beslutninger. Alt ligger helt åpent på deres hjemmeside i mye større utstrekning enn hva mange andre selskaper er komfortable med. Det gjelder også utvikling av tjenestene de leverer som er drevet etter prinsippet om åpen kildekode (Open Source/Open Core). I praksis så betyr dette at mer enn 2200 utviklere (kunder, brukere av tjenestene) har bidratt med koding og forbedringer av applikasjonene.

Det finnes ingen definerte hovedkontorer eller kontorer i GitLab. Selv om en del i dag er plassert i San Fransisco er langt hoveddelen av de ansatte spredt over resten av USA og verdenen for øvrig. Det sitter per i dag kun 24 ansatte på samme lokasjon som administrerende direktør Sid Sijbrandij. Resten sitter på hjemmekontor, eller som en del av andre kontorer men er likefult fullverdige medlemmer av avdelinger og teams i bedriften. Det gjelder alle fra toppledelse og ned til teamleder nivå. Selskapet har med andre ord ikke «hjemmekontor som et gode», eller som en valgmulighet som det vi er vant til. Men man har bygd hele selskapet opp etter tanken om at lokasjon ikke spiller noen rolle. Dermed kan man bokstavelig talt rekruttere kompetanse fra hele verden.

Per i dag har GitLab 989 ansatte fordelt på 63 land.

Grov fordeling  av ansatte per kontinent:

  • 563 i Nord og Sør Amerika

  • 232 i Europa 

  • 40 i Russland og Asia

  • 11 i Afrika

  • 42 i Australia

Hårete strategi

Det er lett å tenke at gjennomtrekket av ansatte blir stor, og lojaliteten desto mindre, på en arbeidsplass der de fleste kollegene dine jobber i et annet land. Det stemmer ikken, ifølge GitLab-sjefen.

85 prosent av de ansatte ønsker til enhver tid å fortsette i jobben, hevder han.

– Det er faktisk oppsiktsvekkende mye i vår bransje. Våre medarbeidere setter stor pris på den friheten de har til å jobbe og leve der de øsker. Dette viser de med en sterk lojalitet. De gjør jobben sin og lever det livet de ønsker. At det er mulig, gjør at de ønsker å fortsette i GitLAb, sier Sijbrandij.

Saken fortsetter under annonsen

Sid Sijbrandij  og GitLab har laget seg et knippe ganske så hårete strategier og visjoner. Neste år er planen å gå på børs.

18. november 2010 er det sånn cirka 10 år siden ideen om GitLab så dagens lys, det er fem år siden de ansatte fikk opsjoner på aksjer og det er 100 år siden bestefaren til Sid Sijbrandij  ble født.

– Det er mange gode grunner til å velge 18. november, smiler GitLAb-direktøren.

Men det stopper ikke der. GitLab ser for seg å nærmest ta over verden innen 30 år. Visjonen er at deres løsning skal bli markedsledende innen 10 år og at GitLab innen da er inne på Standard&Poors liste over de 500 største selskapene i verden. Misjonen deres er at om 30 år så lever vi i en verden der programvare og data deles og utvikles i åpenhet. Det vil i så fall bety «bye, bye» for mange av dagens IKT-giganter.

Foto

Videosamtaler er ikke uvanlig når de ansatte er spredd over hele verden (Skjermdump fra GitLab)

Fjernarbeid vil bli stadig mer vanlig

– Hvordan kan GitLabs måte å jobbe og drive på adopteres av andre selskaper og sektorer? Eller er denne måten å jobbe på kun en «IKT-greie»?

Saken fortsetter under annonsen

– Det finnes allerede i dag bransjer og steder der fjernarbeid vil kunne utvikle seg raskt og bli en smart og effektiv måte å organisere arbeidet på, mener Sid Sijbrandij, og lister opp tre umiddelbare  muligheter:

  • Brorparten av nye start up-selskaper kan med fordel bli drevet som fjernarbeid-selskap, og mange av dem er det.

  • Byer i utviklingsland med selskaper som kanskje startes lokalt, har større muligheter til å tiltrekke seg talent og kapital dersom de satser på fjernarbeid i sin videre vekst.

  • Andelen som har fjernarbeid vil vokse fordi det blir mer vanlig. Mange suksessfulle start ups i California og San Fransisco-området har en stor del av sine medarbeidere i andre deler av verden. For dem er fjernarbeid blitt en del av hverdagen. Dette vil vi også se på at lønningene til fjernarbeidere vil øke i årene som kommer. De vil bli stadig mer attraktive på arbeidsmarkedet, mener Sid Sijbrandij.

– Og hva med julebordet og sommerfesten? Hvor morsomt blir det hos dere, liksom?

– Vi har faktisk flere interne treff i løpet av året. Hver niende måned arrangerer vi GitLAb Contribute, der alle våre medarbeidere blir invitert. Arrangementet foregår på forskjellige steder hver gang. Sist gang var vi i New Orleans. Neste år går turen til Praha. Dessuten oppfordrer vi, og belønner, medarbeidere som reiser på besøk til kolleger andre steder i verden, forteller Sid Sijbrandij.

– Som et totalt fjernorganisert selskap må vi være bevisste på viktigheten av uformell kommunikasjon. Vi har skapt mange fora og mange muligheter der folk kan «møtes» og snakke sammen.