Vær strategisk når du deltar på møter på jobben.

Foto

Foto: Bangkok Click Studio | Dreamstime.com

Møter

Når bør du ta ordet, når bør du tie?

Publisert: 3. april 2019 kl 12.12
Oppdatert: 4. april 2019 kl 11.16

For mange kan det å ta ordet på møter på jobben være skummelt. Men hvis du aldri bidrar på felles arenaer, er sjansen mindre for at sjefen og kollegaene dine legger merke til hva du kan.

Allison Shapira underviser i kommunikasjon ved Harvard Kennedy School, og driver et firma som underviser ledere i god kommunikasjon. Hun har nylig gitt ut boka «Speak with Impact: How to Command the Room and Influence Others». Til Harvard Business Review gir hun følgende råd for de som er redde for å ta ordet i møter:

1. Forbered deg før møtet. Er du nervøs for å ta ordet, sørg for å ha forberedt et par punkter, så du vet hva du skal si.

2. Spør deg selv hvorfor det er viktig. Det kan gi deg større selvtillit hvis du minner deg selv om hva som engasjerer deg, og hva du mener er viktig for saken, organisasjonen eller din egen rolle i den.

3. Ta en pause og pust godt før du tar ordet. Det gir deg mer trygghet og fokus, og gjør at stemmen din bærer godt og du får fram budskapet med full tyngde.

* Les også: Hysj, ikke snakk når det er møte!

Når bør du holde munn?

Saken fortsetter under annonsen

Men Shapira advarer samtidig mot å ta ordet bare for å vise seg fram. Det kan være lurt å være strategisk, og hun peker på noen situasjoner der det rett og slett kan være lurt heller å holde munn:

1. Hvis du bare vil vise deg fram. Før du tar ordet, tenk igjennom hvorfor du gjør det. Hvis du ikke har noe nytt å legge til, kan det være like greit å la andre snakke i stedet for å ta opp andres tid.

2. Hvis du vil løfte fram andre i teamet ditt. Lar du andre få slippe til, er du med å bygge opp deres synlighet og troverdighet. Det kan for eksempel bety at de dere har møte med får tillit til hele teamet.

3. Hvis saken egner seg bedre for en samtale på tomannshånd. Mange temaer passer bedre å ta utenfor møterommet. Skal du gi en kritisk tilbakemelding eller ta opp noe som bare angår én person, vurder å ta det bilateralt.

*Les også: Dette er den optimale møtestørrelsen