– Mye å lære av frivilligheten
I arbeidslivet øker fokuset på samfunnsansvar, verdier og mening. Stadig flere bedrifter og andre virksomheter jobber med hvordan de skal ta samfunnsansvar. Mange utformer egne visjoner og verdier som skal være styrende for virksomheten, i tillegg til eventuelt mål om inntjening.
– Verdier er noe som alltid har stått i sentrum i frivillig sektor, og en grunn til at ledere kan se til frivilligheten for inspirasjon, mener Beate Jelstad Løvaas, førsteamanuensis ved Senter for verdibasert ledelse og innovasjon ved VID vitenskapelige høgskole.
-
Les mer: Dagens Perspektiv har satt fokus på ledelse i frivilligheten i en serie artikler.
Arbeidstakerne søker mening
Hun har nettopp publisert en vitenskapelig artikkel om hva ledere i kunnskapsbedrifter kan lære av ledelse innenfor frivilligheten, sammen med Stephen Sirris og Asbjørn Kaasa.
– Dagens arbeidstakere ligner de frivillige i sin søken etter mening. De ønsker at jobben skal bidra til at de utvikler seg og lærer nye ting. Dessuten legger flere vekt på at jobben skal være meningsfull og bidra til noe de anser som verdifullt, forteller Løvaas.
– Dagens arbeidstakere ligner de frivillige i sin søken etter mening
Frivilligheten ligger foran
Å løfte fram meningen med arbeidet er noe de frivillige organisasjonene har lang erfaring med.
– Folk kan ha ulike grunner til å delta i frivillige arbeid. Men forskningen på frivillighet tyder på at mange motiveres av en opplevelse av at det de gjør har betydning, og at de bidrar til noe meningsfullt, forteller hun.
Når denne dimensjonen har blitt viktigere også blant lønnede arbeidstakere, mener Løvaas ledere vil kunne ha nytte av å se til frivilligheten for å lære om ledelse.
I studien har de sett spesielt på ledelse av kunnskapsarbeidere, ansatte med høy formell kompetanse og som er etterspurt for denne framfor den fysiske arbeidskraften.
– Virksomheter med mange kunnskapsarbeidere vil kunne lære mye av å se til hvordan ledelse av frivillige foregår, mener hun.
Å motivere uten lønn
Siden frivillige organisasjoner er avhengige av å motivere til innsats uten å kunne tilby kompensasjon i form av lønn, har de funnet andre måter å gjøre det attraktivt å bidra.
– For å lede frivillige er det viktig å løfte fram formålet med virksomheten og synliggjøre hva som er verdifullt og viktig med det man ønsker å oppnå, forteller Løvaas. Hun legger til:
– Samtidig må du se den enkelte og deres behov og ønsker og matche det med organisasjonens verdier, en form for skreddersøm. Når du klarer å vise hvordan den enkeltes innsats bidrar til å oppnå organisasjonens mål, får du folk med deg.
– Når du klarer å vise hvordan den enkeltes innsats bidrar til å oppnå organisasjonens mål, får du folk med deg.
Kople innsats og formål
Mange ledere innenfor kunnskapsorganisasjoner legger allerede stor vekt på mening i sin ledelse. Da Løvaas og kollegaene gjennomgikk forskningen, fant de at mange var opptatt av å løfte visjoner og verdier og la vekt på å motivere ansatte gjennom inspirasjon.
Hun mener likevel det er mye å lære av hvordan frivilligheten jobber med å legge til rette for at de frivillige holder motivasjonen oppe.
– Det er viktig å gi den ansatte anerkjennelse, spesielt ved å knytte tilbakemeldinger til hvordan den ansatte bidrar til virksomhetens overordnede målsetninger. Dette kan gjøres i medarbeidersamtaler, men også i hverdagen når man gir tilbakemeldinger på konkrete oppgaver de har utført, forklarer hun.
Sosialt fellesskap og utviklingsmuligheter
I fagartikkelen peker hun og kollegaene på flere styrker ved ledelse i frivilligheten, som det kan være verdt for andre ledere å merke seg.
– Det å ha et sosialt fellesskap og gode relasjoner til de man jobber sammen med er viktig for ansatte, uavhengig av hvilken sektor de jobber i. Ledere bør dyrke fram en kultur der folk blir møtt med respekt og lyttet til, det er noe vi vet er motiverende for arbeidstakere, sier Løvaas.
Videre handler det om å gi de ansatte mulighet til å lære noe nytt.
– Det å få utvikle seg og mestre nye ferdigheter er noe som motiverer mange til å drive med frivillig arbeid, men er også viktig i arbeidslivet. Ledere i kunnskapsbedrifter bør sørge for å gi de ansatte utfordringer og noe å strekke seg etter, så de får utviklet sin kompetanse, mener hun.
– Det å få utvikle seg og mestre nye ferdigheter er noe som motiverer mange til å drive med frivillig arbeid, men er også viktig i arbeidslivet.
Påvirke egen hverdag
Det siste poenget Løvaas trekker fram er verdien av at de ansatte har autonomi i arbeidet.
– Muligheten til å påvirke hvordan man utfører arbeidsoppgavene virker motiverende, både i frivilligheten og arbeidslivet forøvrig. Ledere bør oppfordre ansatte til å ta initiativ og gi dem valgmuligheter, slik at de kan påvirke arbeidshverdagen sin.
Løvaas viser til at det lenge har vært kjent at store frivillige organisasjoner profesjonaliseres og tar etter næringslivet på mange områder.
Hun håper nye fagartikkelen hun har vært med på å skrive kan vise at påvirkningen også kan gå motsatt vei, og at ledere i andre sektorer kan hente inspirasjon fra ledelse av frivillige.