– Mellomledere er redde for å lede oppover
Lest om ledelse: Mange mellomledere vil gjerne påvirke sjefen sin og «lede oppover», men kommer aldri helt i gang fordi de frykter reaksjonen fra sjefen. Dét hevder lederutvikler Annette Klausen Bengtsson i et innlegg på lederweb.dk; hjemmesiden til danske Væksthus for ledelse.
Bengtsson har sitt eget firma der hun jobber med opplæring av mellomledere i Danmark, hun har vært logistikksjef i en internasjonal bedrift og har selv mange års erfaring som mellomleder. Hun har også forfattet boken «Benspænd for mellemledere – sådan tackler du modstand».
- Mer om mellomledelse: – Mellomlederen er ikke enten et problem eller en superhelt
Kjenn din plass
Hun skriver at når hun foreslår for mellomledere at de skal lede oppover, så har de ofte mange innvendinger. De lurer på om det over hodet vil la seg gjøre – og om det vil falle i god jord hos sjefen.
Det de frykter mest, ifølge Bengtsson, er at sjefen vil tenke at de ikke kjenner sin plass.
Hvis en mellomleder går utover rammene sine, kan selvfølgelig sjefen bli sur. Du må som mellomleder altså vite hvilke rammer og hvilket ledelsesrom du har. Konsulentens råd er her å spørre sjefen direkte:
-
Spør hva du kan tillate deg å utfordre ham eller henne på. Be sjefen om å sette rammer for hva du kan blande deg inn i og hva du skal holde deg unna.
-
Fortell at du gjerne vil sjefen nyttig input til det strategiske arbeidet, med utgangspunkt i ditt eget organisatoriske nivå, men at du trenger innspill på hvordan hun eller han foretrekker at du gjør det.
-
Spør sjefen hva han eller hun trenger fra deg for være bedre rustet til strategiarbeidet.
-
Lag sammen noen spilleregler for samarbeidet.
-
Mer om mellomledelse: 4 måter toppledere kan støtte mellomledere på
Overvinn frykten
Jo mer dere snakker om disse tingene, jo større er sannsynligheten for at du får flere slike oppgaver, tror Bengtsson. Sjansen for at sjefen begynner å se på deg som en verdifull sparringspartner øker.
Når man beveger seg inn på nye områder, som strategi, risikerer man selvfølgelig å dumme seg ut fra tid til annen, men Annette Klausen Bengtsson råder mellomlederne til å hoppe i det likevel.
Hun skriver:
«Ingen kan utvikle seg uten at det er et element av usikkerhet eller frykt der».