Ledere som sporer av – her er noen av faresignalene
Lest om ledelse. Hodejegere og rekrutteringsselskaper kartlegger ofte personligheten til ledere som er kandidater til toppjobbene.
Innad i fagmiljøene for ledelse er det uenighet om hvor mye en leders personlighet har å si for resultatene, det er tross alt mange og komplekse faktorer som påvirker et selskapsresultat påpeker kritikerne, men det å vurdere en leders personlighet er en metode som har fått solid fotfeste i rekrutteringsøyemed.
Avsporingstendenser
Olav Haraldseid, partner i rekrutteringsselskapet Bønes Virik argumenterer i et innlegg hos Dagens Næringsliv for at det som regel ikke er mangel på formell kompetanse som gjør at ledere mislykkes. Derimot hender det svært ofte at ledere kommer til kort som en følge av sine kontraproduktive adferdsmønstre, skriver han.
Ifølge Haraldseid finnes det nå verktøy som kartlegger individuelle avsporingstendenser med utgangspunkt i personlighetstrekk knyttet opp mot personlighetsforstyrrelser som narsissisme, hysteri, paranoia med mer. I innlegget sitt lister han opp 11 avsporingstendenser. Her er noen eksempler:
-
Arrogant – overvurderer egen kompetanse og verdi
-
Oppmerksomhetssøkende – slipper i liten grad til andre
-
Mistenksom – på vakt mot dårlig behandling, ofte skeptisk til nye ideer
-
Unnvikende – engstelig for kritikk, ofte uvillig til å endre, ta sjanser og til ta beslutninger
-
Ufølsom – lite oppmerksom på andres følelser, trekker seg gjerne unna og undervurderer andres behov, blant annet for trygghet
Haraldseid viser til at man gjennom økt selvinnsikt kan jobbe med å regulere egen adferd hvis man har avsporingstendenser – og slik styrke sitt lederskap. I en rekrutteringsprosess målet være å sile ut de kandidatene som har størst potensial for uønsket adferd.
Behold bakkekontakten
En annen fagmann innenfor rekruttering som har vært opptatt av ledere som sporer av, er Ole I. Iversen – førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI og sjef for HR-seksjonen i Forsvarsmateriell. Han har lang erfaring fra rekrutteringsbransjen, og var en av gründerne bak rekrutteringsselskapet Assessit, hvor han også var partner.
I et innlegg hos BI Business Review, som tidligere har vært omtalt her i Dagens Perspektiv, understreket han hvor viktig det er at ledere beholder bakkekontakten og har samme virkelighetsoppfatning som resten av organisasjonen.
For å få til dette, er det ifølge Iversen viktig med åpenhet, mangfold, respekt og en kultur som gjør det mulig å komme med alternative synspunkter.
Dette er ifølge Iversen faresignaler på at en leder har lett for å spore av:
-
Lytter lite og selektivt – de er mer opptatt av å selv fortelle hvordan ting skal være
-
Ingen etisk refleksjon – de er ikke opptatt av at etikk er noe mer enn det å følge loven
-
Ikke rom for kritikk – avfeier kritikk, og etter hvert stopper strømmen av kritisk informasjon opp, kun støttende og positiv informasjon når fram til topplederen
-
Ledelse uten korrektiv – en konsekvens av mangel på åpenhet og kritiske tilbakemeldinger er at topplederen heller ikke får tilbakemelding som kan korrigere egen adferd