- Det krever tid og innsats å få med seg hele organisasjonen, slik at vi står samlet, forteller generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Karen Kvalevåg.

Foto

Caroline Dokken Wendelborg

Komplekst og krevende lederskap

Publisert: 25. april 2019 kl 15.16
Oppdatert: 26. april 2019 kl 13.30
Idretten utgjør den desidert største sektoren innenfor frivilligheten. Hele 24 prosent av befolkningen oppgir at de har deltatt i frivillig arbeid for idretten i løpet av det siste året. NIF organiserer de fleste av dem og har over to millioner medlemskap.
 

Hva kreves for å lede en frivillig organisasjon?  

Dagens Perspektiv har sett nærmere på ledelse i frivillig sektor:

Stor overgang
 

– Det var en stor overgang å gå fra næringslivet til frivilligheten. Den største forskjellen for min del var en ganske annen og mer kompleks beslutningsstruktur, forteller generalsekretær i NIF, Karen Kvalevåg.
 
Da hun tiltrådte som generalsekretær i NIF i oktober 2017, hadde hun lang erfaring fra privat sektor. Hun er utdannet økonom og har revisorutdanning fra Norges Handelshøyskole, og har toppledererfaring blant annet fra Umoe Restaurants, som er morselskapet til Peppes Pizza, Burger King Scandinavia, Blender, TGI Fridays Scandinavia og Starbucks Scandinavia. Veien fra næringslivet til NIF gikk via Sportsklubben Vidar og Oslo Maraton, der hun var et års tid.
 

Lang vei til beslutninger
 

Saken fortsetter under annonsen
Kvalevåg er i dag leder for over hundre ansatte i idrettsforbundets sentrale administrasjon, og totalt 370 inkludert Olympiatoppen og idrettskretsene. I tillegg organiserer forbundet en frivillig innsats tilsvarende om lag 34 000 årsverk. Organisasjonen består av 54 selvstendige forbund for ulike idrettsgrener, 17 regionale idrettskretser og 375 lokale idrettsråd og over 11.000 idrettslag.
 
– Det kan være krevende å få til endringer i en så omfattende organisasjon. Det krever tid og innsats å få med seg hele organisasjonen slik at vi står samlet, forteller hun.
 
– Det kan være krevende å få til endringer i en så omfattende organisasjon.
 

Kamp om retningsvalg
 

I tillegg til at hun er avhengig av å få med seg alle delene av organisasjonen, beskriver Kvalevåg at styret og den øverste ledelsen også fungerer ganske annerledes enn i privat sektor.
 
– Medlemmene i styret i NIF representerer ulike interesser i organisasjonen, og det kan bli mye interesse- og til dels maktkamper om ulike politiske retningsvalg. Du må lære deg å manøvrere i dette landskapet for å få til noe.
 
Saken fortsetter under annonsen
Kvalevåg forteller også at hun i næringslivet var vant til større avstand og tydeligere rolleavklaring mellom styret og den daglige driften.
 
– I NIF har vi i tillegg til den ansatte ledelsen et politisk valgt idrettsstyre med en idrettspresident som er ansatt på fulltid. Styret er sterkt engasjert i aktivitetene vi driver med. Det kan være krevende å finne ut hvem som skal gjøre hva og det kan lett bli en noe uoversiktlig og uklar rollefordeling.
 
– Du må lære deg å manøvrere i dette landskapet for å få til noe.

Ikke bunnlinja som teller
 

En annen stor overgang fra næringslivet til frivilligheten, var at det ikke var bunnlinja som telte.
 
– I næringslivet har du ofte enklere og mer tallfestede mål. Du kan måle overskuddet, antall kunder, sykefravær, turnover og så videre. NIF har mål som er viktige for hele samfunnet. Vi vil skape idrettsglede for alle som igjen gir positive effekter som mer fysisk aktivitet, tilhørighet og sterke lokalsamfunn og fellesskap. Men det er mye mer krevende mål å styre etter.
 
Hun forteller at hun har vært opptatt av at NIF skal konkretisere og prioritere sine mål.
 
Saken fortsetter under annonsen
– Vi må være enda tydeligere på hva som er de viktigste målene våre, og ha færre av dem. Vi må spisse innsatsen vår inn mot hovedområdene våre og se på hvordan vi kan måle hva vi får til. Blant de viktigste målene våre er økt aktivitet, medlemsvekst i forhold til befolkningen og vekst i antall frivillige. Men noen ting er vanskelige å måle, som hvor gode vi er til å være inkluderende i våre aktiviteter.
 

Mer jobb enn i næringslivet
 

For de som skulle tro at det å være leder innenfor frivilligheten er en bedagelig tilværelse, er det noe Kvalevåg kan avkrefte.
 
– Når du både er leder for administrativt ansatte som primært jobber på dagtid, og i tillegg mange frivillige som står på i helger og kvelder, er du egentlig alltid på jobb. Jeg jobber minst like hardt og mye nå som da jeg var i næringslivet, og har egentlig mindre styring over tiden min nå.
 
Kvalevåg føler seg likevel privilegert som får være leder i en frivillig organisasjon.
 
– Det er fantastisk morsomt å ha en jobb som føles så meningsfull, og der folk jobber med hele hjertet sitt. Her er det mange som brenner for akkurat det de driver med og som gjør en innsats langt utover det man kan forvente.
 
Hun mener også at mye er likt, enten du er leder i privat eller frivillig sektor.
 
Saken fortsetter under annonsen
– Mye av lederrollen er overførbar. Det handler om å ha en tydelig retning og se de du jobber med. Der jeg jobbet i næringslivet, var også menneskene den viktigst innsatsfaktoren, og det var mange unge. De trengte også å bli sett og motivert, så verdibasert ledelse var viktig der også.