Statens personaldirektør Gisle Norheim bekrefter at det ikke finnes statlige toppledere på deltid. 

 

Foto

Berit Roald / NTB scanpix

Finner løsninger ved sykdom

Publisert: 14. august 2019 kl 12.31
Oppdatert: 16. august 2019 kl 10.25

Staten har om lag 200 toppledere. Ingen av dem jobber deltid.

Det bekrefter statens personaldirektør Gisle Norheim. Han leder avdelingen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet som har ansvaret for å utvikle den statlige personal- og arbeidsgiverpolitikken.

Dagens Perspektiv spør: Er det mulig å være toppleder på deltid?

– Vi er ikke kjent med konkrete eksempler på statlige toppledere som er ansatt på deltid, sier han til Dagens Perspektiv.

Topplederne i staten inkluderer blant andre departementsråder og ekspedisjonssjefer i departementene, toppledere i større etater og institusjoner, fylkesmenn og politimestere.

Statlige virksomheter har generelt god erfaring med at man finner løsninger på sykmeldinger lokalt

Ikke regulert i lovverket

Saken fortsetter under annonsen

Norheim opplyser at muligheten til å jobbe deltid ikke er regulert i lovverket, eller i forskrifter i det statlige tariffområdet.

– Toppledere ansettes normalt på fulltid.

Gode erfaringer

– Hvordan håndteres det at toppledere blir delvis sykmeldt, og kan de være det?

– Dette varierer med stillingens innhold, den enkelte leders arbeidsevne og sykdommens varighet. Statlige virksomheter har generelt god erfaring med at man finner løsninger på sykmeldinger lokalt, i dialog mellom den enkelte ansatte og vedkommedes leder. Det samme gjelder også når den som sykmeldes selv er toppleder, svarer Norheim.

Fulltid også i kommunene

I Kommune-Norge er rådmannen den øverste administrative topplederen. Daglig leder Gudrun Haabeth Grindaker i Norsk Rådmannsforum kjenner til eksempler der rådmannen har vært delvis sykmeldt i perioder, men understreker at fulltidsarbeid er regelen for rådmenn.

Saken fortsetter under annonsen

Oppgaver kan delegeres, men ikke ansvaret

– Temaet toppledelse på deltid er utfordrende. Rådmennene i Norge jobber mer enn full stilling, de er «på» absolutt hele tiden.

Foto

Daglig leder Gudrun Haabeth Grindaker i Norsk Rådmannsforum. Foto: Arne Kongsnes

 

Hun mener organisasjonens behov må være styrende.

– Uansett må det være tydelig hvem som har topplederansvaret. Oppgaver kan delegeres, men ikke ansvaret, sier Haabeth Grindaker.

Fikk nei til deltid i Åmot

Sykdom og deltidsarbeid for en rådmann er ingen enkel kombinasjon, det viser stridighetene i Åmot kommune i Hedmark. Tidligere i august fortalte Kommunal Rapport at formannskapet i Åmot sa nei til rådmann Randi Dørum ønske om å komme tilbake på deltid etter å ha vært sykmeldt i et år.

Saken fortsetter under annonsen

Kommunal Rapport viser til professor emeritus Jan Fridthjof Bernt, som peker på at rådmannens plikter er nedfelt i kommunelovens § 23: Politikerne må enten velge å la rådmannen tre inn i stillingen igjen fullt ut, slik at den konstituerte rådmannen går over i en underordnet stilling, eller de må sette i gang en prosess der hun fratrer stillingen, slik at den utlyses.

LES MER | Mange rådmannsutskiftninger i vente

Haabeth Grindaker i Norsk Rådmannsforum ønsker ikke å kommentere den konkrete saken fra Åmot, men sier generelt at det i tilfeller der alle parter finner det hensiktsmessig at rådmannen kommer tilbake på deltid for en periode, så bør det være mulig å finne praktiske løsninger.

 

 

 

 

Saken fortsetter under annonsen