Foto

Goodluz, Dreamstime (illlustrasjonsfoto) 

Er ansatteide bedrifter mer produktive?

Publisert: 19. mars 2019 kl 10.44
Oppdatert: 19. mars 2019 kl 14.13

Hele to tredjedeler av de gjennomgåtte, vitenskapelige studiene viste positive effekter, skriver det svenske magasinet Personal och Ledarskap.

De har omtalt studiene i forbindelse med et intervju med Sophie Nachemson-­Ekwall, forsker ved Handelshögskolan i Stockholm og forfatter av idéskriftet «Ett Sverige där anställda äger».

En norsk akademiker, Gunnar Magne Økland ved Norges Handelshøyskole, har tidligere tatt til orde for at effektene av medarbeidereierskap ikke er entydige (se lenger ned i artikkelen), men Personal och Ledarskaps artikkel viser de til at studier av amerikanske selskaper har vist at økonomisk lønnsomhet og produktivitet er blant de faktorene som utvikler seg bedre i selskaper som er eid av ansatte enn i selskaper med tradisjonelle eiermodeller.

Andre faktorer som skal påvirkes positivt av medarbeider-eierskap er ifølge artikkelen jobbtrygghet og sterkere deltagelse i beslutninger.

Passer ikke inn?

Sophie Nachemson-­Ekwall sier til Personal och Ledarskap at medarbeidereide foretak er motstandsdyktige, de overlever konjunktursvingninger og kriser og de engasjerer de ansatte. Hun argumenterer videre for at det fører til at ansatte blir værende lenger i jobben, noe som er viktig nå når konkurransen om talenter øker.

Saken fortsetter under annonsen

Nachemson-­Ekwall beskriver i intervjuet mange fordeler med medarbeider-eide foretak, men registrerer at dette er en lite utbredt eierform i Sverige. Hun tror en grunn kan være at de ikke passer inn i den svenske samfunnskontrakten, der fagforeningen tar hånd om ansatte som mister jobben og næringslivet gir ansatte i nye jobber i mer lønnsomme selskaper. Hun viser til at det er større åpenhet for ansatte som eiere i land som Frankrike, USA, Canada og Storbritannia.

Få ansatt-eide bedrifter i Norge

Heller ikke i Norge er ansatt-eide bedrifter noen vanlig modell. Tvert imot.

I Magma-artikkelen «Medarbeidereide bedrifter – når de ansatte eier arbeidsplassen» fra 2016 skriver Gunnar Magne Økland, førsteamanuensis ved Norges Handelshøyskole, at bare vel to prosent av foretakene i privat sektor i Norge var helt eller delvis eid av medarbeidere i 2014. (Kilden er artikkelen "The promotion of employee ownership and participation" av J. Lowitsch og I. Hashi fra 2014).

Han registrerer imidlertid, som Sophie Nachemson-­Ekwall, at modellen er på fremmarsj i en rekke andre land. Herunder Frankrike og USA.

Resultatene ikke entydige

Men vil medarbeider-eide bedrifter føre til økt lønnsomhet og overskudd? Ifølge Økland peker de teoretiske forklaringsmodellene i ulike retninger. Det samme gjelder empiriske undersøkelser.

Saken fortsetter under annonsen

Argumentene spenner fra at medarbeiderskap gir sterkere tilknytning, involvering og lojalitet – til at ansatt-eide selskaper står i fare for å tiltrekke seg mindre kompetente ledere fordi de ikke betaler markedslønn.

I samme båt

Øklands konklusjon i Magma-artikkelen er at medarbeider-eierskap kan føre til bedre bedriftsøkonomiske resultater dersom de medarbeiderne som eier aksjer tar del i overskuddsdeling og kontroll over selskapet. Men igjen – resultatene er ikke entydige.

Han tror at noe forklaringen kan være at man i forskningsfeltet gjerne ikke skiller mellom ulike typer medarbeidereierskap, og at geopolitiske og kulturelle forhold også kan forklare variasjon i resultater.

Skal medarbeidereide bedrifter fungere etter hensikten, må medarbeiderne tas på alvor både som medarbeidere og eiere, konkluderer Økland. Både ledelsen og underordnede må ha en fornemmelse av å sitte i samme båt, som eiere og medarbeidere.