Dobbelt så mange skiftet sjef i 2018
Det er noen år siden utskiftningen av sjefer har vært så høy på dette nivået som den var i 2018. Vi må tilbake til 2014, da var det lederskifter i åtte av de 50 selskapene. Dét viser Dagens Perspektivs årlige kartlegginger av lederskifter i de største selskapene på børsen.
LES OGSÅ:
-
Ny «rekord»: 3 kvinner inne på topplederlisten
Tre av skiftene i 2018 har kjente årsaker. I Schibsted kom skiftet som en følge av oppsplittingen av selskapet. I Salmar har selskapet gått ut med at den forrige sjefen gikk av på grunn av sykdom. I Evry ønsket topplederen å pensjonere seg. I de tre øvrige sjefsskiftene – i Flex LNG, Norwegian Property og Borr Drilling – har ikke selskapene gått ut med årsaken til skiftet.
Vanligvis er utskiftningen størst i dårlige tider.
Målt i prosent byttet 12 prosent av bedriftene leder i 2018. Til sammenligning lå andelen på 6 prosent i 2017, og 8 prosent i 2016. I 2014 lå utskiftningstakten på 16 prosent. Ser man tiårsperioden 2009-2018 under ett, skifter i snitt 12 prosent av selskapene ut sjefen hvert år.
– Noe overraskende
Ole-Petter Melleby, rekrutterer og partner i Isco Group, opplever at det er stor aktivitet i markedene, men synes likevel det er noe overraskende at prosentandelen som byttet sjef i 2018 er såpass mye høyere enn de foregående årene. Han viser til at det er relativt gode tider i Norge nå. Men påpeker at det samtidig er nærmere ti år siden forrige krise i makroøkonomien, og slik sett er kanskje tiden nå inne for at en del ledere trer til side.
– Vanligvis er utskiftningen størst i dårlige tider. Hvis styrene kjenner at det røyner på, og tenker at de «må gjøre noe», er det fristende å bytte ut toppsjefen. Det har vært noen besværlige krusninger på børsen mot slutten av 2018, men dét bør ikke ha noe å si, sier Melleby, som legger til at dette er et lite utvalg bedrifter. Dermed kan tallene kan også påvirkes av tilfeldigheter.
Vi ser at norske ledere sitter betydelig lenger enn i andre europeiske land
Hvis de internasjonale konjunkturene blir dårligere fremover, tror han imidlertid at antallet sjefsskifter vil øke.
– Hvis det blir kriser i tilknytning til Brexit og USAs forhold til Kina, kan det påvirke økonomien. Det er ingenting som tyder på at vi har dårlige tider i vente isolert for Norge, men internasjonal uro kan smitte over på aksjemarkedet her hjemme.
Snittalder: 53 år
Ved utgangen av 2018 var snittalderen på toppsjefene i de 50 største selskapene på Oslo Børs 53 år.
Sitter lenge
Det er store variasjoner i hvor lenge ledere sitter. En utskiftningstakt på 12 prosent over tid, som er snittet for de siste ti årene, innebærer imidlertid at sjefene i snitt sitter i rundt åtte år, resonnerer Mette Krogsrud, rekrutterer i og leder i Korn Ferry Norge. Det betyr sjefene på dette nivået i Norge ser ut til å sitt rimelig trygt; en utvikling rekruttereren kjenner igjen i Korn Ferrys egne studier.
– Vi ser at norske ledere sitter betydelig lenger enn i andre europeiske land, sier Krogsrud, som for øvrig har samme hovedhypotese som Melleby: Utskiftningen av ledere er størst i turbulente økonomiske tider.
Men selv om det går bra i norsk økonomi, tror Krogsrud likevel vi vil få se flere utskiftninger framover. Hun viser til at det er stor aktivitet i markedene nå, både på toppledernivå og på nivåene under, og tror det vil komme flere «naturlige» overganger.
På sikt tror Mette Krogsrud at utskiftningstakten vil gå opp, også i Norge. Hun begrunner det med at endringer skjer raskere enn før; nesten alle bransjer innfører nye forretningsmodeller som en følge av endringer i teknologi og forbruksmønstre. En annen driver kan være at flere ledere selv vil søke seg ut.
– Jeg tror vi vil få se færre ledere som er i samme bedrift «hele livet».