Tidligere Olympiatopp-sjef Bjørge Stensbøl forteller at det er når vi lykkes som mest at vi må være endringsvillige- og dyktige.
Foto
Berit Roald / NTB scanpix
Prestasjonskultur

– Det haster med endringer når ting går veldig bra

Publisert: 9. januar 2019 kl 11.05
Oppdatert: 16. januar 2019 kl 09.41

– Det er faktisk slik at endringene er ekstra nødvendige å gjennomføre når du presterer på ditt beste. Det er da det haster som mest, sier Stensbøl til Dagens Perspektiv.

Den tidligere Olympiatopp-sjefen er opptatt av hvordan man kan bygge en nasjonal prestasjonskultur, både i næringslivet og innen idretten. Hans kongstanke er at begge områder skal kunne ha gjensidig nytte av tankegodset.

LES OGSÅ: – Det handler om trening

LES OGSÅ: Ulike veier til gode prestasjoner

Stensbøl er ute med boken Nasjonal prestasjonskultur, som han har skrevet sammen med næringslivslederen Yngve Tvedt. Han forteller at det var en morsom hendelse som førte dem sammen:

– En av Tvedts ansatte hadde lest min forrige bok, Den gode prestasjonskulturen, og fortalte det til ham. Tvedts medarbeider sa han forstod at vi hadde samarbeidet, siden vi hadde så like synspunkter på dette med prestasjonskultur. Men vi hadde aldri truffet hverandre. Samtalen med den ansatte endret det, sier Stensbøl.

Praktisk tilnærming

Saken fortsetter under annonsen

Ifølge Stensbøl finnes det et utall bøker om god ledelse og god prestasjonskultur. Han savner likevel bøker som beskriver hvordan man skal bli god, enten som leder eller innen sitt arbeidsområde. Derfor har han hatt en praktisk tilnærming til dette i sin bok. Han beskriver den som en skritt for skritt-bruksanvisning, fra styret til ytterste ledd i organisasjonen.

– Vi har delt inn alt i kulturelle og strukturelle byggesteiner. Du må mestre én ting før du kan ta neste skritt. Vi har latt strategiarbeid og lignende ligge, og har heller konsentrert oss om det kuturelle i organisasjonen – både innen næringsliv og toppidrett. Vi ser hele tiden etter gode overføringsverdier fra toppidrett til næringsliv, og vice versa, forklarer han.

Endringsledelse

Én av byggesteinene i god prestasjonskultur er endring. Det å erkjenne nødvendigheten av endring, selv om bedriften, organisasjonen eller prestasjonen fortsatt er topp krever mot. Det motet er det ikke sikkert lederen alltid har.

– Derfor er det så viktig at du har et mannskap rundt deg som har denne dristigheten. For det krever mot å være endringsvillig. I Olympiatoppen gjorde vi store endringer hvert fjerde år, fordi vi skjønte at vi måtte gjøre dem, for fortsatt å kunne være på toppen. Det handler om å være i forkant, og å kunne styre utviklingen. Når man er i krise, for eksempel, er det ikke vanskelig å forstå behovet for endring. Men da er det som regel for sent. Når du er best i verden, eller innen din bransje, er det kanskje ikke like lett for en leder eller en organisasjon å se dette behovet. Det er da man må ha mot, utdyper han.

Foto
Foto: Fagbokforlaget

Stensbøl trekker frem skiskytterlegenden Ole Einar Bjørndalen som et godt eksempel på en som har skjønt akkurat dette.

Saken fortsetter under annonsen

– Han var en av de fremste eksponentene her. Han så kontinuerlig etter forbedringer, selv etter å ha knust konkurrentene i mesterskap. Han ville hele tiden bli bedre. Det handlet ikke om resultatene, men om prestasjonene, sier han.

Visjon

Endringsvilligheten vokser frem med ledere og medarbeidere som er dristige nok til å dyrke frem denne innstillingen. Det er ikke lett, men det er nødvendig, ifølge Stensbøl.

I prestasjonsbyggesteinene til Stensbøl er visjonen sentral: Den skal være en drøm om en ønsket fremtid, og den skal være spenstig. Visjonen må etterfølges av mestringsstrategier, som igjen beskriver atferd for suksess. De rette lederskapsprinsippene må innføres i organisasjonen, sammen med gode atferdsmønstre.

En god prestasjonskultur er summen av det som ligger bak gode resultater som blir gjenskapt over tid

– Så må vi trene på å løse oppgaver og ta beslutninger når vi er på vårt beste, sier han.

Foto
En mester også innen endringsvillighet: Ole Einar Bjørndalen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Saken fortsetter under annonsen

Medforfatter Yngve Tvedt har vært prosjektleder for Equinors kulturprosjekt «A-standard», som i dag benyttes på en rekke oljeinstallasjoner. Dette er en beskrivelse av hvordan mannskapet kontinuerlig skal forberede, utføre og evaluere sine arbeidsoppgaver. Denne modellen kan også brukes innen idretten når større oppgaver skal utføres, forteller Stensbøl.

– Vi brukte blant annet denne på Marine Harvest, i forbindelse med et avlusingsprosjekt. Det var svært vellykket, sier han.

Nasjonal kultur

For å få til overføringsverdiene mellom næringslivet og idretten kreves en solid dose ydmykhet på begge sider. Så må man våge å tenke stort. Det er derfor Stensbøl og Tvedt har løftet tankegangen opp på nasjonalt nivå i boken. Det er et drømmemål:

– Vi søker å finne felles elementer som kan utvikle en slik kultur. Bakgrunnen var en ledelsesdefinisjon av danske Hildebrand som jeg kom over: «Ledelse er den fellesnevneren som skal binde alle intelligens er, kompetanser og innsatsområder sammen, og som skal utgjøre Danmarks eksistensgrunnlag».

– Definisjonen fikk meg til å tenke, og etterhvert modnet idéen. Det handler om å implementere en god prestasjonskultur. Mange blir redde for dette ordet. Jeg holdt et foredrag for NAV, og der var de engstelige. Men dette handler ikke først og fremst om jag etter topp resultater. En god prestasjonskultur er summen av det som ligger bak gode resultater som blir gjenskapt over tid. Det er bevisst at jeg snakker om prestasjoner, og de skal være ut fra egne forutsetninger, ikke resultater. Da blir dette ufarliggjort, sier Stensbøl.

 

Saken fortsetter under annonsen