Derfor kan det være mer verdifullt å be om råd enn tilbakemeldinger
Lest om ledelse. Tenk deg om: Sier du noe annet til en medarbeider som ber deg om råd enn til en medarbeider som ber deg om tilbakemeldinger?
Og hva hvis du selv trenger innspill: Ber du om tilbakemeldinger, eller råd?
Kanskje ikke tenkt over det?
Men skal vi tro doktorgradsstudentene Jaewon Yoon, Hayley Blunden og Arielle Kristal samt førsteamanuensis Ariella Kristal fra Havard Business School, så er det ofte en forskjell.
I et innlegg på nettsidene til Harvard Business Review skriver de at forskning de har gjort viser at folk fikk mer nyttig input når de ba om råd istedenfor tilbakemeldinger.
Hvorfor?
De viser først til at andre studier har vist at tilbakemeldinger ofte har ingen, eller negativ, effekt på det vi presterer. Dette fordi tilbakemeldingene vi får ofte er for vage. De setter ikke fingeren på hva vi kan forbedre og hvordan vi kan gjøre det.
Selv fant forskerkvartetten fra Harvard Business School det samme.
- Les mer om tilbakemedlinger:
Advarer mot overdrevent feedback-fokus
I ett av eksperimentene de har gjort ble 200 personer bedt om å gi input på en jobbsøknad en kollega hadde skrevet til en lærerjobb. Noen ble bedt om å gi tilbakemeldinger. Andre ble bedt om å gi råd.
Resultatene viste at de som ble bedt om å gi råd kom med over dobbelt så mange konkrete innspill til måter jobbsøkeren kunne forbedre søknaden på.
De som ga tilbakemeldinger var på sin side vagere, og ofte mer rosende.
Andre eksperimenter ga samme konklusjon.
Forskerne mener at forklaringen er at folk ofte assosierer tilbakemeldinger med evaluering. Dermed har de en tendens til å være mest opptatt av fortiden, det som allerede er gjort, enn av å se fremover og komme med råd om hvordan ting kan gjøres.
Som et resultat av dette ender de som gir tilbakemeldinger etter sigende opp med å gi mindre kritisk input og færre konkrete innspill som er nyttige for fremtidig oppgaveløsing.