Derfor bør ledere være nysgjerrige
Filosof ved Handelshøyskolen BI, Øyvind Kvalnes, skriver i Dagens Næringsliv at «en leder aldri bør slutte å være nysgjerrig og spørre folk om hva de holder på med og hvordan han eller hun kan støtte dem i utførelsen av arbeidsoppgaver.»
Det å være nysgjerrig er nemlig en menneskelig egenskap som trengs i en organisasjon. Man får et overblikk over hvordan ting henger sammen.
Filosofen påpeker at det er dypt motiverende å ha en nysgjerrig leder og at det kan være tilsvarende skadelig å oppleve at lederen ikke er interessert i det ansatte holder på med.
«En likegyldig leder kan drepe initiativet og stå-på-viljen hos medarbeidere. Når nysgjerrigheten tørker ut, er vi i trøbbel.»
Passiv ytringsfeil
Det Kvalnes er ute etter, ligger midt imellom for mye og for lite nysgjerrighet:
-
Likegyldig: For lite interessert i hva andre holder på med.
-
Nysgjerrig: Passe interessert i hva andre holder på med.
-
Snokende: Overinteressert i hva andre holder på med.
Lederens engasjement og interesse for hva medarbeidere foretar seg handler om å finne rett avstand. Godt lederskap utøves ikke i likegyldig distanse, men heller ikke så tett på at medarbeideren stadig kjenner lederens pust i nakken.
- LES OGSÅ: Bedrifter må bli mer nysgjerrige
Noen ganger kan frykten for å gjøre aktive ytringsfeil føre ledere inn i en tilstand av taushet. Du som leder er nysgjerrig på hva den andre holder på med, men er samtidig redd for å dumme deg og blottstille egen uvitenhet ved å stille spørsmål.