Foto

Andor Bujdoso, Dreamstime

3 tips for å bli en mer optimistisk person

Publisert: 2. august 2019 kl 11.15
Oppdatert: 2. august 2019 kl 11.43

Optimisme kan være en god ting her i livet, for eksempel når man skal håndtere problemer og stress på jobben.

En undersøkelse Michelle Gielan, ekspert i positiv psykologi, gjorde i samarbeid med Frost Bank, viste dessuten at optimistene hadde en tendens til å ta smartere beslutninger om økonomi enn andre. Undersøkelsen ble gjort blant 2002 amerikanere over 18 år.

All optimisme er riktignok ikke rosenrød.

Gielan, som skriver om tematikken og studien i et innlegg på nettsidene til Harvard Business Review (HBR), viser til en annen studie gjort av blant andre professor David de Meza ved London School of Economics and Political Science. Den viser at optimistiske gründere i snitt tjener mindre enn de som er mer pessimistiske. En årsak til at de optimistiske gründerne gjorde det dårligere, kan være at de tar høyere risiko og feiler oftere.

Men, ifølge Gielan, alt i alt er det få studier som belyser negative sider ved å ha positive holdninger.

Dermed kan det kanskje være en god idé å forsøke å gå inn i sensommeren med en dose optimisme?

Gielan holder mange foredrag om hvordan man kan bygge optimisme. I HBR-artikkelen gir hun tre tips:

Saken fortsetter under annonsen
  • Vær opptatt av det som fungerer godt
    Start dagen med å tenke igjennom tre ting du er takknemlig for her i tilværelsen – og hvorfor.

  • Søk fremgang, ikke perfeksjon
    Ikke vent til du har en perfekt plan. Dette gjelder for eksempel om du vil lansere en ny idé på jobben eller ønsker deg en ny stilling. Sett deg et meningsfullt mål, råder Gielan, og ta deretter det minste målbare steget i retning av å nå dette målet. Det første steget vil trigge flere positive handlinger, fordi du opplever fremgangen som positiv.

  • Sørg for å ha kontakt med andre 
    Å ha sosial kontakt med andre er meningsfullt, det er en av de sterkeste faktorene som predikerer lykke og det samvarierer med optimisme.

Optimister kan fort bli avfeid med at de ikke er realistiske, men Gielan mener at optimisme ikke er ensbetydende med at man ignorerer virkeligheten.

Selv ser hun på optimisme som forventningen om at gode ting vil skje, og at handlinger man gjør betyr noe – særlig når man står overfor utfordringer. Det er en løsningsorientert holdning.