3 måter smarte mennesker saboterer seg selv på
Noen ganger oppnår ikke de mest intelligente på arbeidsplassen så mye som man skulle tro de kunne være kapable til å få til. Kanskje er de også skuffet over seg selv, og lurer på hva de gjør galt.
Psykolog og fagbokforfatter Alice Boyes har en teori. I et innlegg på nettsidene til Harvard Business Review hevder hun at smarte folk noen ganger saboterer seg selv. (Hun ser for øvrig ut til å ha fordypet seg i ulike former for «selvsabotasje», og har tidligere skrevet om hvordan travle folk saboterer seg selv)
LES OGSÅ: 3 måter travle folk saboterer seg selv på
Dette er tre av de tingene Boyes mener å se at smartinger som saboterer seg selv strever med:
-
De er for opptatt av det intellektuelle og undervurderer andre ferdigheter, som å bygge relasjoner til andre.
Tenk deg en intelligent person som synes det er vanskelig å bedrive «diplomati» på jobben. Han avskriver det som «irriterende», og ser det ikke som en grunnleggende ferdighet som han faktisk må beherske i den rollen han har. Boyes skriver at det er naturlig å ville utnytte sine sterke sider, og at de fleste av oss foretrekker å la være å bruke tankevirksomhet på områder hvor vi ikke er så sterke. Psykologens tips er imidlertid at man bruker sine sterke sider til å forbedre de svake sidene. Er du flink til å lære, vil du også kunne lære deg ting som ikke ligger naturlig for deg. Det du trenger er en plan og en konstruktiv holdning, mener hun. -
De synes teamarbeid er frustrerende.
For den som er rask til å ta konsepter og legger listen for egne prestasjoner høyt, kan det være krevende å jobbe sammen med folk som tenker og jobber langsommere. Boyes legger til at smarte mennesker også kan synes det er vanskelig å delegere, fordi de sitter med en følelse av de kan gjøre jobben bedre selv (uavhengig av om det faktisk er sant eller ikke). Ifølge psykologen er det her nyttig å ta innover seg hvilke følelser det er man sitter med. Hun mener også at den smarte rett og slett må lære seg å se at ulike måter å tenke på er verdifullt for et team. -
De tror at dyp tankevirksomhet og refleksjon er løsningen på «alle» problemer.
Smartinger er vant til å lykkes gjennom å tenke, og kan overse at andre tilnærmingsmåter kan være bedre. Boyes påpeker imidlertid at det er fullt mulig «tenke ihjel» både fremtidige beslutninger og evalueringer av feil som er gjort. Snu på flisa - når kan andre strategier enn dyp tankevirksomhet være det beste? Utvid repertoaret ditt når du skal løse problemer. Ikke går for grundige undersøkelser av problemet hver eneste gang. Hvis du tar deg selv i å «overtenke» på negativt vis, ta en pause der du gjør noe helt annet. Det kan være effektivt for å bryte ut av et negativt tankemønster.