– Toppidrettsutøverne er forskjellige
Som fagansvarlig for idrettspsykologi på Olympiatoppen jobber Arne Jørstad Riise med landets beste idrettsutøvere. Hans erfaring er utøvere ikke motiveres av enten resultatmål eller arbeidsoppgaver, de trenger begge deler. Men han tror likevel det kan være noe i Helle Hedegaard Heins påstand om at sterk målstyring kan virke demotiverende på noen.
- BAKGRUNN: – Demotiveres av målstyring
– Utøvere er forskjellige. Noen motiveres av det store målet om å vinne OL-gull, men de vet samtidig at hvis skal de prestere, så må de også ha fokus på arbeidsoppgavene sine. Andre utøvere synes ikke det er så ålreit å snakke så mye om resultater og resultatmål. Dette er noe vi som jobber med utøverne til daglig må finne ut av. Vi må lære hver enkelt utøver å kjenne, sier idrettspsykologen.
- LES OGSÅ: – Jeg var en prestasjonsorientert fyr
Han understreker at utøverne er avhengige av å finne motivasjon i de daglige treningsmålsettingene sine; som å utvikle teknikk, styrke etc. Gjør de ikke det, blir det rett og slett vanskelig å opprettholde en stabil og sterk motivasjon over tid.
Prestere under press
– Hvorfor kan sterkt fokus på resultatmål bli feil for noen?
– Det kan ta oppmerksomheten bort fra arbeidsoppgavene og øke presset. Toppidrettsutøvere presterer under stort press. Det er relativt unge folk, og de har lagt alt de har i potten for å bli gode eller best. Å tenke på noe annet enn selve gullmedaljen underveis kan bidra til å lette på presset. Det gjelder også de som motiveres av resultatmål. Når de står på start, for eksempel, er det ikke så smart å tenke på gullmedaljen. Da er det smartere å tenke på hva du skal gjøre underveis i konkurransen.
Vi må lære hver enkelt utøver å kjenne
Arne Jørstad Riise viser også til at det er noen andre viktige faktorer i toppidrettshverdagen, som fellesskap, god helse og ærlighet. Dessuten må toppidrettsutøveren ha eierskap til sitt eget toppidrettsprosjekt.
– Du skal selv vite hvorfor du trener. Du skal ikke komme på trening for å bli trent. Prosjektet må være ditt eget, det skal ikke være foreldre, trenere eller andre som har satt mål og ambisjoner på dine vegne.