Symbolsk rettssirkus
Lek med tanken: Du er leder, med en kontrakt av begrenset varighet. Du har store krav og forventninger til hvilke resultater du skal produsere fra styret ditt. Du har ansatte som ikke er helt på det nivået som skal til for å produsere disse resultatene, men har likevel lyktes med å oppnå dem. Styret vil at du ta det neste steget og produsere enda bedre resultater – raskt. Du har liten tid. Du vet ikke helt hvor du står, eller hvor verdsatt jobben du utfører er. Du har kanskje barn i skolealder, en familie, et nettverk i byen og et hus. Media er etter deg for den minste ting. Smilet ditt stivner. Glimtet i øyet er borte. Men du krummer nakken og jobber videre.
19. juli kommer tekstmeldingen: «Møtes kll 14»?
Etter å ha fått sparken på møtet med styrelederen, og at etter at din nærmeste lederkollega har fått fyken muntlig i et rom fullt av folk, gjør du deg noen tanker: «Dette var urettferdig». «Dette kan umulig ha foregått etter boka». «Hva sier arbeidsmiljøloven om dette»? «Hva er mine rettigheter»?
– Usaklige oppsigelser
Vi kan selvfølgelig bare gjette hva som foregikk i hodene til RBK-trenerne Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun da dette skjedde, men etter at det verste sjokket har lagt seg har de nå valgt å ta denne saken videre. I rettssystemet.
Ingebrigtsen og Hoftun går til sak fordi de mener oppsigelsene av dem er usaklige. De får full støtte av Trenerforeningen. Etter skriftlig korrespondanse mellom partene, og møter, har partene ikke klart å bli enige om sluttoppgjøret. Saken handler også om hvordan RBK benytter arbeidsavtaler som strider mot arbeidsmiljøloven, og Rosenborgs håndtering av prosessen mot Hoftun og Ingebrigtsen. Spørsmålet om norske fotballtreneres stillingsvern står sentralt, og Trenerforeningen støtter trenerne og søksmålene, skriver VG.
Leder for Trenerforeningen, Teddy Moen, er kritisk til hvordan Rosenborg har opptrådt i denne saken:
– Klubbstyret har rett til å si opp fotballtrenere, men det må gjøres på en skikkelig måte. Arbeidsmiljøloven gjelder også i fotball. I tillegg må du ha respekt for dine ansatte, sier Moen til VG.
Vanlig
Så hva kommer til å skje nå? Det har vi ganske god empiri på. Oppmerksomheten, i form av en varslet rettsak, bidrar til å rette fokus mot behandlingen Rosenborg har vist sine trenerlegender. I tillegg belyser den at styrer ikke bare kan skalte og valte med sine ansatte, uten å ta hensyn til arbeidsmiljølov – der det kreves varsler, drøftelsesmøter, skriftlig korrespondanse og dialog før slike beslutninger tas.
I denne saken virker det som om styreleder Ivar Koteng ble forbanna etter en dårlig kamp mot et islandsk lag i Champions League-kvalifiseringen. Det var dråpen som fikk begeret til å flyte over. En desperat handling av en desperat mann. En bardiskbeslutning.
Dette er imidlertid ikke uvanlig i fotballen. Henning Berg fikk sparken etter mindre enn 60 dager i Blackburn. Helt ut av det blå – i hvert fall dersom vi skal legge resultatene til grunn.
Hva så med Rosenborg? De forholder seg rolig til søksmålet fra legendene som nærmest er vokst opp i klubben. Rosenborg mener at de har jus og alt annet på plass i denne saken. Det vil tiden ikke vise. Vi kommer nok ikke så langt.
Når denne saken løser seg i all minnelighet på bakrommet, med en forhøyet kompensasjon for tort og svie til Ingebrigtsen og Hoftun, har i hvert fall omverdenen fått et innblikk i en fotballtreners hverdag.